Riói olimpia 2016

2016.08.03. 10:19

Meglesz Phelps 19. aranya?

Minden idők legeredményesebb olimpikonjának számít 18 arany-, két ezüst- és két bronzérmével az amerikai csodaúszó, Michael Phelps. A 31 éves klasszis Rióban is ott lesz, három számban áll rajthoz - kérdés, hogy meglesz-e a 19. aranya. Ebben Cseh László akadályozhatja meg.

Gyúrós István

Ép ésszel szinte felfoghatatlan, amit Michael Phelps elért sportpályafutása során. Az amerikai úszó eddigi négy nyári olimpiáján 18 aranyérmet nyert – ez pontosan annyi, amennyit Ausztria huszonhat, vagy éppen Argentína huszonhárom játékok alatt szerzett, és eggyel több, mint amit Jamaica tizenhat próbálkozás alatt összeszedett.


Phelps 15 évesen, 2001-ben robbant be a köztudatba, amikor világcsúccsal nyert aranyérmet a felnőttek között a fukuokai világbajnokságon, 200 méter pillangón. Pedig előtte már olimpikon lett, 2000-ben ötödik helyen végzett a fent említett számban – a legfiatalabb férfi lett, aki valaha bekerült az amerikai olimpiai csapatba.


A 2004-es athéni játékok során 19 éves volt, és nyolc számban indult. Sokan képesnek tartották arra, hogy mindegyikben az élen végezzen, ám végül ez nem jött össze: „csak" hat aranyat és két bronzot nyert Görögországban.

Egy a tizennyolcból. Michael Phelps Rióban is folytathatja az aranytermelést. Fotó: viewfoo.com

Egy a tizennyolcból. Michael Phelps Rióban is folytathatja az aranytermelést. Fotó: viewfoo.com

Négy évvel később, Pekingben már nem hibázott, mind a nyolc próbálkozását aranyra váltotta. Csak a rend kedvéért: megnyerte a 200 gyorsot, a 100 és 200 pillangót, a 200 és 400 vegyest, valamint az élen végzett a 4×100 méteres gyors és vegyes, illetve a 4×200 méteres gyorsváltóval. Nekünk, magyaroknak különösen fájó volt a remeklése: Cseh László csak azért nem háromszoros olimpiai bajnok, mert a két vegyes számban, valamint 200 méter pillangón is előtte végzett a Földönkívüli becenevet megkapó amerikai.


A folytatás nem volt ennyire sima, botrányok is kísérték pályafutását, ráadásul a 2012-es londoni játékok után visszavonult. Persze előtte még nyert újabb négy aranyat, és kiegészítette kollekcióját a hiányzó típusból két ezüsttel. Azóta nincs jelentős eredménye, világeseményen nem állt dobogóra, 2014-es visszatérése óta viszont mindenki arra kíváncsi, mire lesz képes ötödik olimpiáján.


Ezúttal nem halmozza az élvezeteket, 31 évesen csupán három számban, 100 és 200 pillangón, valamint 200 vegyesen indul – előbbi kettőben pedig újra összecsaphat Cseh Lászlóval. Nagy kérdés: meglesz a 19., 20. vagy 21. aranya a Földönkívülinek?

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!