Ország-világ

2016.05.13. 22:38

Oroszországban kémkedett az észt férfi

Az észt belügyminisztérium megbízásából az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatos információkat gyűjtött, amikkel gyengíthette volna az ország védelmét.

Kémkedés gyanújával őrizetbe vettek az orosz hatóságok egy észt állampolgársággal nem rendelkező észtországi lakost Szentpéterváron - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken.

A 46 éves Arszen Mardalejsvili az FSZB gyanúja szerint az észt belügyminisztérium megbízásából az orosz fegyveres erőkkel kapcsolatos katonai információkat gyűjtött, amelyekkel gyengíthette volna Oroszország védelmi képességét.

Az Oroszországgal szemben gyanakvó Észtországban szigorú állampolgársági szabályozás van érvényben a rendszerváltás óta, mivel az 1,3 milliós lakosság jelentős hányadát az orosz kisebbség teszi ki. Ez azt jelenti, hogy az észt állampolgárság megszerzéséhez - egyebek közt az államnyelvből - vizsgákat kell tenni, ezért sok orosz ajkú lakos nem állampolgára az országnak. Becslések több tízezer emberre teszik a hontalanok számát a balti országban.

A kémek leleplezésével kapcsolatos ügyek jócskán megszaporodtak az utóbbi időben Oroszországban, különösen azóta, hogy megromlott a viszony Moszkva és az egykor a szovjet érdekszférába tartozó, de immár NATO-tag balti államok között a Krím orosz elcsatolásának következtében. A balti államok - Észtország, Litvánia és Lettország - attól tartanak, hogy Oroszország a térség destabilizálására törekszik, míg Moszkvát a NATO terjeszkedése aggasztja.

Észtországban februárban ítéltek börtönbüntetésre három férfit, akiket az orosz biztonsági szolgálatok javára végzett kémkedéssel vádoltak. Tavaly szeptemberben Oroszország és Észtország kicserélt két, kémkedésért többéves börtönbüntetésre ítélt foglyot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában