Szeged és környéke

2017.07.31. 10:30

Szeged legnívósabb irodaháza lehetne a régi Hungária

Szeged legnagyobb presztízsű és legjobb fekvésű irodaháza lehetne a nemrég gazdát cserélt régi Hungária - ha így döntene az új tulajdonos, Török Zoltán szegedi milliárdos.

Arany T. János

Mint megírtuk, a Hági után ismét egy ikonikus épület került a szegedi üzletember, Török Zoltán, a Mozaik Kiadó Kft. és az Imosoft Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft. tulajdonosának kezébe. A régi Hungáriát a végelszámoló legutóbb 480 millió forintért árulta (2017. július 22.: Szegedi milliárdos szerezte meg a régi Hungáriát).


Török cége, az Imosoft Kft. június végén vásárolta meg az évek óta pusztuló, egykor patinás épületet. Azt nem tudjuk, mennyit fizetett a vállalkozó a régi Hungáriáért. Arra a kérdésünkre, hogy mihez kezd vele, azt válaszolta, még nem tudja. A városban üzleti körökben terjedő pletykák szerint Török néhány milliárdos befektetetéssel az egész régióban egyedülálló luxusszállodát szeretne kialakítani az épületben.


– Biztos nem térülne meg a befektetett pénz. Még egy szállodára Szegeden nincs szükség – mondta Bozsó Bence ingatlanszakértő, a LIMIT Ingatlaniroda Kft. ügyvezetője, akit arra kértünk, mondja el, szerinte mihez lenne érdemes kezdeni a Hungária épületével.

 

– Egy irodaház vagy a külföldi diákokat megcélzó luxus apartmanház sokkal gyorsabban megtérülne. Ezzel állandóan közel 100 százalékos kihasználtságot lehetne elérni, szemben egy szállodával. Szeged sajnos amúgy sem büszkélkedhet túl sok vendégéjszakaszámmal.


Sok lakás épül befektetési céllal, a Royalban is diákoknak alakítanak ki apartmanokat, ezért ez a piac is telítődni fog. Irodaház viszont nincs a belvárosban, miközben mindenki ott szeretne irodát – magyarázta a szakértő.


Bozsó szerint egy irodaházba beruházni sem kell annyit, mint egy szállodába, az ügyfelek pedig szeretik az egy légterű, letisztult formákat. – Az irodaház összefér a jelenlegi bérlővel, a Hungi Vigadóval is, így mindenki jól járna – tette hozzá.


Az ingatlan egy részét 2014. június 10-étől tíz évre bérbe adták, amit a bérlő a lejárat előtt egyoldalú írásbeli nyilatkozatával jogosult öt évre meghosszabbítani. A Hungi Vigadót működtető csapat így 2029-ig biztosan marad.


– Becsléseim szerint a vételárral együtt körülbelül egymilliárd forintos beruházás lenne egy elit, Szeged legnagyobb presztízsű irodaházának kialakítása a Hungária épületében, amelyért négyzetméterenként 10-12 euró bérleti díjat is el lehetne kérni – vélekedett Bozsó Bence.


A Budapesten élő Kass Eszter képzőművész, a szállót építtető Kass János szegedi vendéglős leszármazottja lapunktól értesült arról, hogy új tulajdonosa van az épületnek.


– Nem tudtam róla, hogy Török Zoltán megvette a dédnagyapám által létesített Kass Szállót. Az épület hasznosításának bármely formája jobb annál, mint hogy üresen áll, és romlik az állaga – mondta érdeklődésünkre.

Az óriáscsillár 20-30 millió lett volna

Tizenöt évvel ezelőtt Frank Sándor, több szegedi és egy budapesti halászcsárda tulajdonosa is érdeklődött a Hungária épülete iránt. A vendéglátós elárulta, átnézte az épületet, de a komoly tárgyalástól az tántorította el, hogy csak kevés szobát lehet benne kialakítani.


– Kis lukakat nem szabad csinálni egy ilyen helyen, a bálteremből nem szabad szobákat kialakítani. A parkolás is problémás, hiába kétszintes az épület pincéje. Rengeteg pénzt kellett volna rákölteni. Egy ilyen épületet nem szabad gipszkartonból megcsinálni, gagyit nem lehet odatenni. Csak a bálterem óriáscsillárja olyan 20-30 millió forint lett volna – mondta a mesterszakács.

 

Mit szeretnének olvasóink?


Azt kérdeztük olvasóinktól lapunk internetes kiadásán és a Facebookon, hogy szerintük mi legyen a Hungáriával. Nem sokan vették komolyan a kérdést, így a következő válaszok érkeztek: cipőgyár, sörmúzeum, hajléktalanszálló, kínai diszkont, Tesco, élethű szexbábuszaküzlet. Komolyan vehető vélemények is akadtak.

Gyuriczáné Németh Csilla: – Az impozáns épületben pompás berendezésű szálloda, étterem és kávéház is fogadta a vendégeket. A javaslatom az volna, hogy ugyanígy kellene működtetni az épületet. Az emberek sokkal szívesebben mennek, szállnak meg ilyen régi, híres épületben. Az lenne még nagyon jó, ha a 1900-1910-es pompájában díszelegne, korhű berendezésekkel ötvözve a mai kor technológiájával, melyek együttesen elégítik ki a betérő emberek igényeit.

Triesz Mihály: – Ha már szállodának nem alkalmas, talán lehetne egy koncertház. Alkalmas lehetne komolyzene, könnyűzene, valamint a ma oly divatos kvízek lebonyolítására is.

Címkék#épület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!