Helyi közélet

2024.05.08. 20:37

Schiffer Miklós: A stílus az egyén tükörképe – Galéria

Miért nem divat már a nyakkendő? És kik a legjobban öltözött politikusaink? Ilyen és hasonló témákról beszélt Szegeden szerdán Schiffer Miklós divatszakértő.

Timár Kriszta

Hogyan legyünk stílusosak? – Erre adott választ Szegeden Schiffer Miklós. Fotó: Gémes Sándor

Stílus és politika címmel az MCC Szeged rendezvényén tartott előadást szerdán Szegeden Schiffer Miklós. A divatszakértő elsősorban a különböző öltözködési stílusokban segített eligazodni a több mint 100 fős hallgatóság számára, de programja végén górcső alá vette a külföldi és hazai politikusokat is.

Elöljáróban leszögezte: a stílus nem luxus, mert nem a ruha ára a lényeg, hanem az, aki viseli.

A divat mindig az üzletről szól és ránk erőltetik kívülről. Most például az a sikk, ha valaki nagyon sok pénzből nagyon rosszul néz ki. A stílus viszont az egyén tükörképe, amit a ruhák által sugároz – fogalmazta meg a különbséget a szakember, aki szerint éppen emiatt fordulhat elő, hogy egy nőnek tele van a gardróbja, mégis úgy érzi, nincs egy rongya, amit felvehetne. – Ennek az az oka, hogy egyik darab sem az övé. Pont ezért kell átgondolni, miért vesszük meg, amit a kosarunkba teszünk

 – javasolta.

Természetesen az sem mindegy, milyen ruhát milyen alkalmakra veszünk fel, Schiffer Miklós így beszélt a dresszkódról is.

A busines stílus egyre kevésbé van jelen, még a politikából is kezd eltűnni

 – hívta fel egy érdekes jelenségre a figyelmet.  

Nyakkendőt például egyre kevesebben viselnek és gyakori, hogy sneakerst húznak öltönyhöz. A farmer azonban még mindig nem viselhető ebben a kategóriában, az zakóval maximum a smart casual stílust képviseli 

– hangsúlyozta.

Az öltözködési hibák között megemlítette a "túl sok testet" és a túl szűk ruhát, illetve férfiaknál a túl nagyot – mert rájuk pedig az jellemző. Beszélt a rövid ujjú ingről is, amely ma már csak szabadidős viselet férfiaknál és semmiképpen nem hordható nyakkendővel és a zokniról is, amelynek mindig olyan hosszúnak kell lennie, hogy ne látsszon ki a férfi lábszár.

Előadása végén a politikusokról is szót ejtett. A legdivatosabbnak Berlusconit és Macront nevezte, a legrosszabbul öltözöttnek pedig Trumpot és Merkelt. A hazaiak közül Novák Katalint és Varga Juditot tartotta a legdivatosabbaknak, a volt köztársasági elnökről azt is elmondta, ő volt az első, aki öltözködésével imázst tudott Magyarországról sugározni. A férfiak közül pedig Lázár Jánost, Szijjártó Pétert, Rogán Antalt, Szalay-Bobrovniczky Kristófot és Medgyessy Pétert említette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában