Makó és környéke

2016.07.28. 18:10

Románul tanulnak a nyári táborban

Harminchét helybeli gyerek vesz részt ezen a héten a román nyelvi és hagyományőrző táborban. Játékos formában és romániai kiránduláson bővítik szókincsüket.

Sz.I.M.

– Édesanyám Romániában született, így vannak román rokonaim – mondta a makói román nyelvi és hagyományőrző tábor egyik résztvevője, az általános iskolát most végzett [namelink name="Csonka Csilla"].

– Én magyarnak és románnak is vallom magamat. Azért jöttem el a táborba már másodszor, mert otthon ritkán hallok román szót, de szeretném még jobban megismerni ezt a nyelvet, kultúrát. Egyébként is hasznomra lesz, ha jól beszélem a nyelvet, ugyanis határrendésznek készülök – tette hozzá.


A tábor helyszíne a Maros-parti zöld ház, összesen 37 általános és középiskolás vesz részt rajta. A makói román nemzetiségi önkormányzat elnökétől, Birta Júlia Mihaélától megtudtuk, a gyerekek között vannak vegyes és román családban nevelkedők, itt születettek és áttelepültek egyaránt. Itt főként románul beszélnek. Szókincsüket játékos formában, kézműveskedés, itthoni és romániai kirándulás, szórakoztató programok keretében bővíthetik – ebben Romániából érkezett pedagógusok is segítik őket. A tábornak saját himnusza is van. Ezt a gyerekek tavaly írták, és a nyitóünnepségen el is énekelték.

[namelink name="

Birta Júlia Mihaéla"] azt mondta, a központi támogatásból megrendezett tábor azért nagyon fontos számukra, mert bár ez régóta céljuk, a Maros-parti városban egyelőre egyetlen általános iskolában sem lehet románul tanulni. Pedig ez nem csak az itt élő nemzetiségiek számára lenne fontos: könnyen helyezkedhet el például a fürdőben, az üzletekben az, aki beszéli az idelátogató turisták nyelvét. A legutóbbi, 2011-es népszámlálás szerint egyébként Makón 229-en vallották magukat románnak, de az elnök becslése szerint számuk azóta jelentősen nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!