Szeged és környéke

2016.07.19. 19:25

Vegán piknik: ne zsákmányolj ki állatot!

Az erőszakmentes életmódra, az állatok kizsákmányolásának megakadályozására hívták fel a figyelmet a ˝Vegán piknik állatvédőknek!" elnevezésű Facebook esemény szervezői. Kötetlen beszélgetések, felszabadult hangulat, állati hozzávalók nélkül is finom ízek: egy igazi közösségi élmény részesei lehettünk.

Vőneki Ádám

Eredetileg a Ligetben rendezték volna meg a pikniket, de a rossz idő miatt a Green Fusion étterem adott otthont az eseménynek. Késéssel érkeztünk, de nem maradtunk le semmiről. Már az utcáról is feltűnt, nagy az érdeklődés. Kicsivel később helyet foglaltunk a piknikasztalnál, amelyen a résztvevők által készített vegán ételek sorakoztak.


Az esemény egyik szervezője és egyben az étterem társtulajdonosa, Végh Henna pár mondatban mesélt az 1940-es években indult vegán mozgalomról. - Nem csak az étrendre korlátozódik. Ez egy szemlélet, filozófia, egy felszabadító mozgalom az állatokért és saját magunkért, az erőszakmentes életért. Ez az eredeti célja a mozgalomnak.

A vendégek

Az esemény jellegéből fakadóan sokan a vegetáriánus vagy vegán életmód hívei közül érkeztek, de számos olyan résztvevő is megjelent, akik fogyasztanak hús-, tojás, tejtermékeket. Utóbbi nem is volt kizáró tényező sőt, a Facebook esemény leírásában külön fel is hívták a figyelmet arra, hogy minden érdeklődőt szívesen látnak. A találkán vegyesen képviseltették magukat idősebbek és fiatalabbak, nők és férfiak, különböző nemzetiségek, így meglepődve tapasztaltuk, milyen nagy összetartó ereje is van ennek az aprónak tűnő megmozdulásnak.


Ezt követően Henna megkérte a résztvevőket, mutatkozzanak be, majd pár mondatban fejtsék ki, miért érdekli őket az esemény, milyen elvárásokkal érkeztek ide.


Elsőként egy nigériai fiatalember mutatkozott be, aki egy barátja invitálásra érkezett Budapestről. Bár fogyaszt húst, mégis felkeltette az érdeklődését a piknik.


-  A legnagyobb kihívást számomra a gyerekek öltöztetése jelenti, ugyanis nehéz olyan baba-gyerekcipőt találni, ami nem bőrből készül – mondta egy kismama, aki első babáját vegetáriánusként, második babáját már vegánként várja.


A vegetáriánus vagy vegán életmód követői vegyesen hivatkoztak etikai, egészségügyi vagy éppen a kettő kombinációjából származó okokra.

Az óvodában nem akarta megenni a húst

Árvai László először csak egészségügyi megfontolásból váltott a vegetáriánus életmódra. – Konkrétan 100 kg felett volt a testsúlyom, és ez nem mehetett így tovább, az egészségem múlt rajta. Rengeteget olvastam a témában, és elhatároztam, vegetáriánus leszek. Miután néhány hónapra rá megismertem a dolgok etikai oldalát is, áttértem a vegán életmódra. Most teljesen jól érzem magam a bőrömben – mondta László, akin a túlsúly nyoma már egy csöppet sem látszott, inkább egy egészséges, jó erőben lévő fiatalember benyomását keltette.


Henna 37 éve vegetáriánus, 4 éve pedig vegán, így feltételeztük, szülei ebben a szemléletben nevelték. – Egyáltalán nem így neveltek: nagyapám vadász volt, minden évben disznót vágtunk. A történet röviden annyi, hogy az óvodában nem akartam megenni a húst, ennek ellenére belém tömte az óvónő, és én azután soha többé nem ettem húst. Az volt a szerencsém, hogy a gyermekorvosom nyitott volt az alternatív gondolkodásra, ő mondta édesanyámnak, hogy ne hallgasson senkire, egészségesebb leszek így. A tanácsa bevált, azóta sem betegedtem meg.

Vegán pikniken jártunk egy szegedi étteremben - galéria

Pazarló húsipar

2006-ra az esőerdők több mint 50 százalékát kiirtották. Kevesen tudják, hogy ennek kétharmadát azért vágták ki, hogy a haszonállatoknak legyen elegendő legelőjük és tápanyaguk. A húsipar rettentő mennyiségű vizet használ fel. Ha marhaburger helyett szójaburgert eszünk, akkor átlagosan 4598 liter vizet, 2.64 négyzetméter erdőt spórolunk meg, és 5.63 kg szén-dioxidtól óvjuk meg a Földet.

Bundás kenyér tojás nélkül, csicserilisztből és indiai fekete sóból; túrós palacsinta, túró nélkül, kölesből; fasírt, hús nélkül, cukkiniból vagy rizsből: csak párat megemlítve az ételek közül. Első blikkre hihetetlenül hangzik, a kóstolás után pedig egyértelművé vált: igenis, elő lehet idézni ugyanazokat az ízeket, állagokat állati hozzávalók nélkül is. A finomabbnál finomabb megoldások nem véletlenül indították el már a piknik közben is a receptcsere-cunamit.

Az ipar borzalmai

Hajlamosak vagyunk elsiklani felette, vagy csupán nem tudunk róla, de nem csak a húsiparban zajlik iszonyatos mészárlás, hanem a tojás-, tej-, bőriparban is. - Sokan félreértik. Nem a tojás vagy a tej a gyilkosság, hanem például ahhoz, hogy legyen tej, a tehenet meg kell termékenyíteni. Ellenie kell, ezután a borjúkat elszakítják tőle, és amennyiben a borjú az bika, nem kell nekik, viszik azonnal a vágóhídra, melléktermékként lekönyvelik. Ugyanez a helyzet a tojásiparban is: vagy bedarálják a kicsi kakasokat, vagy szemeteszsákokban végzik. A háztáji állattartásnál nem különben: három kiskakas nem fér meg egymás mellett. Mi lesz velük? – hagyta a levegőben lógni Henna a kérdést, de pontosan tudtuk már rá a választ.


Az öltözködésről a következőt osztotta meg velünk: - Eléggé sokkoló adat, hogy Indiában ölik meg a legtöbb tehenett. A tehénbőrt nem mint húsipari mellékterméket hasznosítják, hanem csakis azért tenyésztik őket, hogy bőrtermék legyen belőlük. Teszik mindezt a hinduk, de a vágóhídjuk más államban található. Egyébként ezt egy rendszeres indai vendégünk is megerősítette. Vegánként így sem, úgy sem használnék állati eredetű mellékterméket, de a bőr még csak nem is melléktermék.

 

Beszélgetés a piknik egyik szervezőjével, Végh Hennával.

Beszélgetés a piknik egyik szervezőjével, Végh Hennával.

A világ legerősebb embere is vegán

Sokszor hallhatjuk, hogy költségesebb, időigényesebb ez az életmód, vagy nem megfelelő mértékű a tápanyag-bevitel, ha nem eszik az ember húst. – Nem drágább, nem időigényesebb a vegán étrend. Rövid idő alatt elkészíthető egy-egy étel, mivel a zöldségek hamarabb főnek, mint a húsok. Egy 600-700 forintos tételből kijön 50-60 darab fasírt. A hüvelyes növényekben több a fehérje, a magnézium, a kalcium, mint a húsban. De én soha nem számoltam ki, hogy most ebből ennyit, abból annyit, inkább arra figyelek, hogy rendesen egyek. Sohasem vettem be mesterséges vitamint, mégsem lettem beteg. Egyébként mindenki fehérjetúladagolásban szenved: sokkal többet esznek az emberek, mint amennyire a szervezetüknek szüksége lenne. A zöldségek tápanyagai könnyebben beépülnek a szervezetbe, ezt élsportolók is bizonyítják. Mi szponzoráljuk Badar Geri ironmant, ő nem vegán, de minden nap nálunk eszik, és nem is olyan rég három aranyérmet szerzett, a legutóbbit pont ma. Geri saját bevallása szerint sokkal jobban érzi magát fizikailag, nincs gyomorfájdalma edzés közben, tovább tart az energiája. A világ egyik legerősebb embere, az örmény Patrik Baboumian is vegán.


A résztvevők közül sokan fokozatosan tértek át, a vegán életmódot a vegetáriánus előzte meg. - Sokan inkább egyből váltanak. Amikor először hallottam, hogy léteznek vegánok, én azt mondtam, hogy ezeknek elment az eszük – mondja mosolyogva, majd folytatja: - Nyilván az információhiány miatt, így sokáig tartott számomra a váltás. A vegetarianizmus jó, hogy létezik, de csak akkor jó, ha átmeneti állapot.


Mikor arra kértem, foglalja össze a hitvallását, Henna a következőt mondta: - Én abban hiszek, hogy először itt kell a saját hazádban az állatok kihasználását megállítani. Amíg itt is vannak vágóhidak, helyben kell cselekedni. Mi nem utálunk senkit: nem utáljuk a húsevőket, a vegetáriánusokat. Miért is tennénk? Mi szeretnénk az információhiányt valódi információkkal feltölteni. Nem térítünk, az nem a mi asztalunk, mi csak információkat osztunk meg. Nincsenek titkaink, mindenben rendelkezésre állunk, mindent elmondunk, a saját receptjeinket is.

Nem légből kapott információk - dokumentumfilmek, szakirodalmak

Hogy honnan tájékozódhat, akit egy kicsit is érdekel a téma? Henna a következőket ajánlja: - Pamela Anderson, vegán aktivitista és celeb készített egy dokumentumfilmet „Death March" címmel. Magyarul sajnos kevés könyv áll rendelkezésre, de Bonifert Anna írásait mindenképpen ajánlom. Jelenleg Melanie Joy-tól olvasok. Kifejti, hogyan manipulál, és éri el a hatalom, hogy a társadalom megkülönböztesse a társállatot a haszonállattól. Ami az egészségügyi részét érinti, T. Colin Campbell és Thomas M. Campbell Kína-tanulmány című könyvét tudom ajánlani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!