Szeged és környéke

2016.06.30. 13:00

Kitárulnak a kulissza titkai

Színésznői karrierek, anyaság, ironikus humor, sérelmek, küzdelem - mindezt Fekete Gizi és Csorba Kata játéka hozza létre a Képeslapok a takarásból című darabban. A Barnák László rendezte zenés színházjáték a városháza udvarán látható mától szombatig.

F. Szalai Anna

A Képeslapok a takarásból kamaradarab egy anyáról és lányáról szól, akik színésznők a szakma iránti imádattal és nehézségeivel együtt. A fiatal Momót játszó Csorba Kata dolgozta színpadra a művet Carrie Fischer regénye és a Képeslapok a szakadékból című film alapján Pozsgai Zsolt közreműködésével. Az ősbemutató jubileumi jutalomjáték [namelink name="Barnák László"] rendezőnek, Csorba Katának és Fekete Gizinek is.


– Számomra elsősorban attól különleges, hogy ez az első olyan szerep, amit személyesen nekem írtak – meséli [namelink name="Fekete Gizi"], aki immár negyven éve a Szegedi Nemzeti Színház meghatározó színművésze. – Hatalmas öröm és egyben kicsit nehéz is az alakítás, hiszen személyesen érint, és magasra teszi a lécet. Éda Reynolds természetesen nem Fekete Gizi, viszont sok köztük a hasonlóság. Egyezik a színészi szakma, az anyaság és a kor. Sok a párhuzam, de minden ember, sőt még a színésznők sorsa is különböző.


A darabban Momo, a harmincas évei elején járó színésznő drogproblémái miatt színpadi sztár édesanyja, Éda gyámsága alá kerül. Az összeköltözés újra felhozza a viszontagságos anya-gyermek kapcsolat sérelmeit, és a két nő csípős nyelve, öniróniája a közönség számára is ismerős, olykor mulatságos vagy épp tragikus helyzeteket idézhet.


– Minden szerep kitárulkozás – magyarázza Fekete Gizi. – Bármit játszik az ember, saját lelke mélységéből és bugyraiból szedi össze azokat az élményeket, amit kipakol a színpadra a nézők elé. Minden alakításnak ez a lényege és a legnagyobb nehézsége, ettől gyönyörű és különleges a mi pályánk.

A Képeslapok a takarásban zenés vallomás a színészlétről annak minden szépségével és árnyával együtt, Rákai András zongorista közreműködésével.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!