Ország-világ

2016.05.13. 21:36

Putyin már új fegyverkezési versenyről beszél Amerikával

A Romániába telepített NATO-s rakétavédelmi pajzs miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök elég kemény nyilatkozatot tett.

Az Európába telepített amerikai rakétavédelmi rendszerek újabb fegyverkezési versenyhez vezethetnek, és veszélyt jelentenek a globális biztonságra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, hozzátéve, hogy Oroszország ehhez a fenyegetéshez igazítja védelmi kiadásait.

Az Egyesült Államok csütörtökön hozta működésbe európai rakétapajzsának Romániába telepített elemeit. A csaknem 170 hektáron elterülő, 800 millió dolláros költséggel megvalósult romániai támaszpontra egyebek mellett ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas 44 elfogórakétát és egy nagy teljesítményű radart telepítettek.

A Reuters hírügynökség azt írta, hogy míg Washington szerint a rakétapajzs saját és Európa védelmét szolgálja, addig a Kreml úgy tekint az amerikai rakétavédelmi rendszerre, hogy az aláássa az orosz nukleáris elrettentő erőt.

Vlagyimir Putyin leszögezte: nem rakétavédelmi rendszerről van szó, hanem az Egyesült Államok nukleáris stratégiai képességének növeléséről Kelet-Európában. Hozzátette, a rakétavédelmi rendszerek telepítése fenyegetést jelent Oroszországra.

Az orosz elnök közölte: azoknak, akik a rakétavédelmi rendszerek telepítéséről határoztak országukban, tudniuk kell, hogy eddig kényelemben, békében és biztonságban éltek, azonban most Oroszországnak el kell gondolkodnia azon, hogyan csökkentse a biztonságát érő fenyegetéseket.

Vlagyimir Putyin szerint, miután az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett a rakétavédelmi megállapodásból, ami nyilvánvalóan az első lépés volt a világ erőegyensúlyának felborítására, ez a második csapás a nemzetközi biztonságra, amely megteremti a feltételeket a két ország közötti INF-szerződés megsértéséhez.

A szerződés földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek felszámolásáról rendelkezik. A hatótávolságot 500-5500 kilométerben határozták meg. A Romániába telepített elfogórakéták hatótávolsága 500 kilométer, és maximális sebességük óránként 9600 kilométer.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem lesz részese fegyverkezési versenynek, de a hadsereg átfegyverezésének keretein belül a fenyegetéshez igazítja védelmi kiadásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában