Ország-világ

2016.04.07. 15:45

Átnevezik a Valentyina Tyereskova nevét viselő utcákat Ukrajnában

Hamarosan átnevezik az első női űrhajós, Valentyina Tyereskova nevét viselő utcákat Kárpátalján az ukrán "dekommunizációs" törvény rendelkezéseivel összhangban - jelentette be csütörtökön Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye vezetője szerint jelenleg mintegy húsz utca viseli a szovjet űrhajósnő nevét a kárpátaljai településeken. Mint közölte, ezeket rövid időn belül át fogják nevezni az ukrán parlament által egy évvel ezelőtt elfogadott, a kommunista és nemzetiszocialista totalitárius rendszerek elítéléséről és jelképeik propagandájának betiltásáról szóló törvénynek megfelelően - adták hírül kárpátaljai hírportálok. 


Az utcanév-változtatás kapcsán Hennagyij Moszkal kifejtette, ellentmond a keresztény erkölcsnek az a szovjet hagyomány, hogy közterületeket élő személyekről neveznek el. De szerinte nem is ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy Tyereskova az orosz Állami Duma képviselője a kormányzó Egységes Oroszország Párt részéről, ráadásul 2014 márciusában megszavazta a Krím Oroszországhoz való csatolását és az orosz csapatok ukrán területre vezénylésének engedélyezését, vagyis támogatta a félsziget annexióját. 


További érv a Tyereskova utcák átnevezése mellett, véli Kárpátalja kormányzója, hogy a képviselő egy orosz küldöttség tagjaként 2014 februárjában a Krímbe látogatott, hogy részt vegyen a félsziget Oroszország általi elfoglalásának előkészítésében. Ezek a cselekedetek teljes egészében semmissé teszik Tyereskova korábbi érdemeit az ukrán nép szemében - érvelt Moszkal, aki szerint a szovjet űrhajósnő nevét viselő utcákat Ukrajna és Kárpátalja arra méltó patriótáiról fogják elnevezni. 


Kárpátalján eredetileg két település és 588 utca neve esett a "dekommunizációs" törvény hatálya alá. Időközben a két érintett település és számos utca nevét már megváltoztatták. Így Moszkal egyik nagy feltűnést keltett intézkedése nyomán nemrég a Técsői járás egyik falujának Lenin utcáját az egykori Beatles-tag John Lennonról nevezték el. 


A kedden Ungváron közzétett adatok szerint Kárpátalján eddig 3797 menekültet fogadtak be a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből és 281-et az Oroszországhoz csatolt Krímből.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában