Ország-világ

2016.01.30. 20:37

Erdogan: következményei lesznek, ha Oroszország ismét megsérti a török légteret

Következményekkel fog járni, ha Oroszország a továbbiakban ismét meg fogja sérteni Törökország légterét - hangoztatta Recep Tayyip Erdogan török államfő szombaton.

Erdogan azt is elmondta, hogy találkozni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ügyben. 


"Úgy értékeljük ezt a határsértést, amely orosz és angol nyelvű figyelmeztetéseink ellenére történt meg, mint a térségbeli válság fokozására irányuló lépést Oroszország részéről. Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel" - mondta Erdogan a török médiának nyilatkozva.


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig arra szólította fel Moszkvát, hogy "tegyen meg minden szükséges lépést" annak biztosítása érdekében, hogy többet nem sértse meg az észak-atlanti szövetség légterét. Egyúttal azt sürgette, hogy a két ország törekedjen a feszültségek enyhítésére.


Törökország szombaton közölte, hogy az előző nap egy Szu-34-es orosz vadászbombázó többszöri figyelmeztetés ellenére megsértette légterét.


Törökország tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászgépet, amely a török álláspont szerint 17 másodpercen át megsértette az ország légterét a török-szíriai határnál. Oroszország szerint a gép egy pillanatra sem hatolt be a török légtérbe. Az incidens rendkívül kiélezte a feszültséget Ankara és Moszkva között és visszavetette a két ország gazdasági kapcsolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában