Ország-világ

2017.07.30. 17:25

Magatehetetlen merénylőt lőtt agyon, börtönbe megy az izraeli katona

A merénylőt ártalmatlanították, utána lőtte le. Bosszú vezérelhette. Csak másfél évet kapott.

A katonai bíróság fellebbviteli tanácsa elutasította vasárnap a magatehetetlen, ártalmatlanított palesztin merénylőt agyonlövő izraeli katona fellebbezését - jelentette az izraeli tízes tévécsatorna. A bírák sorra megcáfolták és elutasították a védelem állításait, és helybenhagyták a február végi határozatot a másfél éves börtönbüntetésről.


A védelem egyrészt megpróbálta megkérdőjelezni a bosszú, és nem jogos önvédelem indítékát erősítő tanúk hitelességét, másrészt azt állította, hogy már számos hasonló eset történt, amelyek vádelemes nélkül, mindössze fegyelmi büntetéssel zárultak le az izraeli hadseregben. Azonban a bírák ismételten hitelesnek találták a sebesült palesztin merénylőt lelövő Elor Azaria katonatársainak azokat a tanúvallomásait, amelyek szerint Azariát a bosszú vezérelte, mert a a lövés után kijelentette nekik: "halált érdemelt, megkéselte egy barátomat", és emellett alapvetően eltérőnek ítélték a felsorakoztatott, más katonákkal korábban történt eseteket.


Az ítélet szerint Azaria vallomása megalapozatlan, az idők során megváltoztatta, átalakította annak részleteit. A vádlott július huszadikán leszerelt sorkatonai szolgálatából, és házi őrizetben várta a bíróság döntését a tavaly március 24-én történt, Izraelt két szekértáborra osztó emberölési ügyben.

 

Az egyik oldal jogosnak tartja, hogy Elor Azaria a ciszjordániai Hebronban agyonlőtte a sebesülten földön fekvő, már ártalmatlanított palesztint, mert előzőleg késsel támadt az izraeli katonákra, a másik oldal viszont elítélendőnek tekinti a halálos lövés leadását.


Egybehangzó vélemények szerint részben a közvélemény nyomására döntött a bíróság a viszonylag enyhe büntetés mellett. Az izraeli hadsereg katonai bírósága február végén ítélte másfél éves börtönbüntetésre Elor Azariát, mert tavaly márciusban Hebronban fejbe lőtte a földön fekvő sebesült merénylőt, aki korábban késével izraeli katonákra támadt.

Fotó forrása: timesofisrael.com

Fotó forrása: timesofisrael.com

Az ítélethirdetést az ebben az ügyben történt korábbi határozathozatalokhoz hasonlóan Izraelben minden televízió- és rádiócsatorna élőben közvetítette, és a bíróság épülete előtt ezúttal is több tucat támogatója tüntetett Azaria mellett, - noha a helyi média szerint jóval kevesebben voltak, mint a korábbi alkalmakkor. Avigdor Liberman védelmi miniszter Twitter-üzenetben szólította fel vasárnap a katona családját, hogy ne fellebbezzenek a döntés ellen még egyszer a legfelsőbb bíróságon, hanem helyette a vezérkari főnökhöz forduljanak kegyelemért.


Izraelben a közvélemény jelentős része indokoltnak látta és helyeselte a merénylő agyonlövését, és számos politikus, köztük Avigdor Liberman védelmi miniszter, Miri Regev kulturális miniszter, Naftali Bennet oktatási miniszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök is kegyelmet kért a számára. A katonai bíróság azért ítélte el Azariát, mert a magatehetetlen merénylőre leadott lövés elvben teljesen ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amelyek tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában