Hirdetés

2024.05.06. 12:00

Székhelyszolgáltatás: a legfontosabb kérdések és válaszok

Legyen szó egyéni vállalkozásról, bt.-ről, kft.-ről vagy akár zrt.-ről, a székhelyszolgáltatás sok esetben rendkívül hasznos és kényelmes megoldást nyújt a vállalkozók, cégtulajdonosok számára. Sokan azonban nem tudják, hogy ez pontosan mivel jár, mire kell odafigyelni, vagy akár egész pontosan miről is van szó. Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és természetesen meg is válaszoljuk őket.

PR cikk

Forrás: logoszcegcsoport.hu

Mi pontosan a székhelyszolgáltatás?

Röviden összefoglalva székhelyszolgáltatás az, amikor egy vállalat vagy cég olyan címre van bejelentve, amely nem a saját irodája, vagy a tulajdonos lakóhelye. A magyarországi rendelkezéseket összefoglalva, jogi nyelven azt mondhatjuk, hogy a székhelyszolgáltató üzletszerű gazdasági tevékenysége az, hogy az adózó megbízásából gondoskodik, ez utóbbi hivatalos iratainak munkaidőben történő átvételéről, étkeztetéséről, megőrzéséről, valamint a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítéséről.

Lefordítva ez annyit jelent, hogy megbízunk egy céget azzal, hogy ellássa azokat, a minden vállalat számára kötelező feladatokat, amelyekre nekünk lehet, hogy nincs lehetőségünk, vagy csak komoly költségek mellett tudnánk megoldani.

Miért fontos a székhelyszolgáltatás?

Az első válaszban már röviden érintettük, de a székhelyszolgáltatás azért fontos, mert rengeteg vállalatnak komoly terhet jelentene az, ha minden olyan követelménynek eleget akarna tenni, amit a jogszabály előír.

Egy cég a székhelyén elérhető kell legyen, ezért munkaidőben bármilyen hivatalos irat érkezik azt valakinek át kell vennie, táblával jelölni kell a cég székhelyét és a nyilvántartásokban is elérhetővé kell tenni. Gyorsan átlátható, hogy ez nem minden esetben teljesíthető, vagy kívánatos.

Forrás: logoszcegcsoport.hu

Milyen előnyökkel jár a székhelyszolgáltatás?

A székhelyszolgáltatás legnagyobb előnye, hogy rengeteg terhet levesz a vállalat hátáról. Egy iroda fenntartásának költségeihez hasonlítva elhanyagolható összegért, egy cég gondoskodik arról, hogy a hivatalos székhelyünk megfeleljen minden jogi követelménynek és előírásnak.

Ezáltal mi nyugodtan koncentrálhatunk a munkavégzésre, nem kell azon aggódni, hogy mi történik, ha kapunk egy hivatalos levelet és esetleg épp házon kívül vagyunk, de említhetnénk példának azt is, hogy így nem kell megfelelni rengeteg olyan szabályozásnak, amit irodai munka környezethez igazítottak, egy lakóház esetében sokszor tarthatatlan.

Rengetegszer előfordul az is, hogy egyéni vállalkozóként a munkavégzés helyszíne nem a lakásunk, hiszen külterületen nyújtunk szolgáltatást, akár azért mert az építőiparban dolgozunk, vagy asztalosként, vagy éppen tanácsadóként tartunk képzéseket. Székhely azonban ilyenkor is kell, irodát viszont lehet nem éri meg fenntartani.

Milyen hátrányai vannak?

A hátránya az, hogy fizetni kell érte, azonban az a helyzet, hogy sok esetben még mindig ez a legolcsóbb megoldás. Előfordulhat, hogy a lakóhelyünk önkormányzata külön terheket ró a vállalkozás székhelyként működő ingatlanok tulajdonosaira, esetleg magasabb az iparűzési adó, de gondolhatunk arra is, hogy egy iroda fenntartása a székhelyszolgáltató számára kifizetett összeg sokszorosa.

Kiknek éri meg?

Lényegében minden olyan vállalkozásnak vagy cégnek érdemes igénybe venni egy székhelyszolgáltató szolgáltatásait, aki nem szeretne irodát fenntartani (vagy akár teljesen felesleges).

A munkavégzés során sokat tartózkodik külső helyszínen, vagy egész egyszerűen, akár a személyes adatainak védelme érdekében, akár azért mert egyszerűen képtelenség megfelelni a jogszabályoknak, nem szeretné a saját lakóhelyét székhelyként megadni.

Legális ez az egész?

Igen! Korábban a székhelyszolgáltatás egyet jelentett a cégtemetővel, azonban mára ez egyáltalán nincs így! Magyarországon jogszabály határozza meg a székhelyszolgáltatók működését, ami így transzparens és teljesen legális.

Nincsen szükség külön bejelentésre vagy kérvényre, egyedül a székhelyszolgáltatót kell megkeresni, akivel megbízási szerződést kötünk. Azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy egy vállalat székhelyét az alapító szerződésbe bele kell foglalni. A jó hír azonban a székhelyszolgáltató a cégalapításban is segíthet, segítségükkel garantálhatjuk, hogy vállalatunk biztos lábakon állva kezdi meg működését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában