Ország-világ

2016.08.03. 08:16

Kevés a gyermek, szakemberhiány van az óvodákban

A rendszerváltozás óta nem jutott ilyen kevés gyermek egy óvodai pedagógusra, azonban a leszakadó régiókban az országos átlag másfélszeresét is elérheti az egy szakemberre jutó gyermekek száma - írja a Népszabadság szerdai számában.

A lap szerint idén 3145-en jelentkeztek első helyen óvodapedagógusnak, ezzel 2016-ban ez volt a második legnépszerűbb szak a gazdálkodás és menedzsment mögött. A demográfiai adatok szerint 2016-ban 70 ezerrel, 18 százalékkal kevesebb, 321 ezer óvodáskorú gyermek van Magyarországon 1990-hez képest. Az óvodapedagógusok közül 20 ezren távoztak ugyanebben az időszakban, az előző tanévre 31 484-en maradtak a munkakörben a statisztikai hivatal adatai szerint.


A nagy túljelentkezés és a demográfiai folyamatok ellenére szakemberhiány van a területen sok óvodai dolgozó és az őket képviselő szervezetek szerint.


Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője szerint a területi egyenlőtlenségek miatt rosszabb az óvodai helyzet egy-egy leszakadó régióban, a kisebb falvakban. Úgy vélte, a szakma vészesen elöregedőben van, a friss diplomások pedig egyre gyakrabban próbálnak meg külföldön elhelyezkedni.

Címkék#óvoda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában