Ország-világ

2016.08.03. 00:36

A növényi fehérjék fogyasztása csökkentheti a halálozás kockázatát

Az állati fehérjék viszont növelhetik a bármilyen eredetű halálozás kockázatát.

A növényi eredetű fehérjék nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti, míg az állati fehérjék, különösen a vörös húsok fogyasztása növelheti a bármilyen eredetű halálozás kockázatát - derült ki egy amerikai tanulmányból.

A Massachusettsi Általános Kórház kutatójaként dolgozó Mingyang Song és kollégái két hosszú távú tanulmány, a Nurses' Health Study (NHS) és a Health Professionals Follow-up Study (HPFS) adataira építették a vizsgálatukat. Az 1980-as években indult tanulmányok több mint 170 ezer ember egészségi adatait gyűjtötték össze.

A résztvevők kétévente egészségükre, négyévente étrendjükre vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki. A kutatók több mint 30 évnyi NHS-adatot és 26 évnyi HPFS-adatot elemeztek. Az érintett időszakokban a résztvevők közül több mint 36 ezren meghaltak: majdnem kilencezren szív-és érrendszeri betegségek, nagyjából 13 ezren rák és körülbelül 14 ezren egyéb okok miatt.

Az életmódbeli és táplálkozással összefüggő kockázati tényezőket figyelembe véve a kutatók gyenge kapcsolatot mutattak ki az állati eredetű fehérjék - bármilyen húsféle, tojás, vagy tejtermék - nagy mennyiségű fogyasztása és a bármilyen eredetű halálozás megemelkedett kockázata között, míg a növényi eredetű fehérjék - kenyér- és gabonafélék, tészták és hüvelyesek - fogyasztását az alacsonyabb halálozási aránnyal hozták összefüggésbe.

Még alaposabb analízissel azt is megállapították, hogy az állati eredetű fehérjék bevitele csupán azoknál a résztvevőknél növelte a halálozás kockázatát, akikre igaz volt az egészségtelen életmód legalább egy tényezője, vagyis elhízottak voltak, súlyhiánnyal küzdöttek, nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak, dohányoztak, vagy keveset mozogtak.

A JAMA Internal Medicine című amerikai folyóiratban közölt tanulmány szerint a megnövekedett kockázat azonban teljesen eltűnt az egészséges életmódot folytató résztvevőknél.

A különböző proteinforrásokat elemezve a kutatók megállapították, hogy az állati fehérjék közül elsősorban a feldolgozott és feldolgozatlan vörös húsok, köztük a marhából és sertésből készült termékek fogyasztása van összefüggésben a fokozott halálozási kockázattal, ezért érdemesebb inkább halat, vagy baromfit választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában