Makó és környéke

2016.07.29. 11:20

Sunyi baktérium a legionella

Február óta a legionella baktériumok szűrésére is kötelezik a fürdőket, kórházakat, szociális otthonokat, plázákat. A szakemberek szerint így a költséges vizsgálatok száma nő, holott egyszerű intézkedésekkel meg lehetne előzni a bajt.

Szlavkovits Rita

Miközben évente 40 millió vendég fordul meg a fürdőkben, legionella baktériumok miatt Magyarországon öt év alatt három haláleset fordult elő a Fürdőszövetség elnöke szerint. Annak ez is sok, aki a baktérium miatt lélegeztetőgépre kerül.


– Enyhe légúti betegséggel is meg lehet úszni, ha megfertőződünk a legionella baktériummal, de vannak olyan rizikófaktorok, amelyek mellett akár halálos kimenetelű is lehet – magyarázza [namelink name="Bálint Beatrix"], a deszki tüdőszanatórium főigazgatója. A szakember szerint amennyiben korai a diagnózis, akkor a lázas, fejfájást is okozó lappangási idő után kialakult atipusos tüdőgyulladás is jól kezelhető antibiotikumokkal. – Ritkán, de előfordul halál is – teszi hozzá a tüdőgyógyász. – Az utóbbi időben hozzánk nem került legionellával fertőzött beteg.

 

 Nyugodtan fürdőzhetünk a makói Hagymatikumban - a rendszeres mérések azt bizonyítják, mentes a legionella baktériumtól. Fotó: Török János

Nyugodtan fürdőzhetünk a makói Hagymatikumban – a rendszeres mérések azt bizonyítják, mentes a legionella baktériumtól. Fotó: Török János

Tavaly három eset volt Csongrád megyében


Átlagosan évente egy esetet regisztráltak az elmúlt években a megyében, de 2015-ben már hármat, idén viszont az első félévben egyet sem, tudtuk meg a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától. Éppen tavaly novemberben a Magyar Közlönyben meg is jelent az a rendelet, amely szabályozza azt, hogy mely intézményekben milyen dokumentációt és milyen vizsgálatokat kell kötelezően elvégezni. Mivel elsősorban pangó vizekben fordulhat elő a baktérium, elsődlegesen a fürdőket kötelezi ezekre a vizsgálatokra a rendelet, de beletartoznak a klímaberendezéseket is működtető, nagy tömegeket befogadó kórházak, szociális otthonok, plázák is.

A megyei fürdők jól teljesítenek


– Három hónapon keresztül nulla legionellát mértünk – számolt be a havi mérési eredményekről [namelink name="Kardos Tamás"], a makói Hagymatikum műszaki igazgatója.

– Így lehet majd ritkítani a vizsgálatokat. Az ellenőrzéseket, laborvizsgálatokat előíró, február óta hatályos rendelet a kockázatos, vizes berendezéseket már régóta működtető intézményeknek egy év türelmi időt adott a feltételek teljesítésére, az új intézményeknél szorosabb a határidő, a használatbavételi engedély kiadásától számítva két hónapon belül teljesíteni kell. A makói és hódmezővásárhelyi strandok, fürdők, függetlenül attól, hogy egyelőre nem kötelező, már módosították a vízminőség ellenőrzésére kötött szerződéseiket, így azokba belekerült a legionella szűrése is. Azt, hogy mennyivel kell többet fizetniük a pluszvizsgálatokért, egyik fürdőben sem akarták elárulni.

 

Fürdéssel, lenyelve nem nem betegít, belélegezve halálos is lehet

Fürdéssel, lenyelve nem betegít, belélegezve halálos is lehet

Nagyobb a füstje, mint a lángja


Bár a szakmával nem egyeztettek előzetesen a Fürdőszövetség álláspontja szerint, mégsem ez a hibája a rendeletnek. [namelink name="Kovács László"] alelnök szerint míg a zuhanyrózsákat évente egyszer, más élményelemeket jóval gyakrabban kell ellenőrizni. A költséges mintavételek helyett egyszerűbb volna a pangó vizeket gyakran leereszteni, így ennek a baktériumnak az elszaporodása is elkerülhető volna.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!