Szeged és környéke

2016.07.28. 11:00

Most csak egymásra figyelnek az őzek

Július második felétől augusztus közepéig a megszokottnál jobban kell vigyázniuk az autósoknak az őzekre, mert ez az üzekedés időszaka. Az Országos Magyar Vadászkamara tájékoztatása szerint ilyenkor az őzek sokkal figyelmetlenebbek, egész nap mozognak, gyakrabban lehet számítani arra, hogy az utakon is feltűnnek - és nem csak ott, ahol tábla figyelmeztet a vadveszélyre.

Munkatársunktól

Különösen ott célszerű nagyon figyelni, ahol az út nehezen belátható, erdő, bozót van a közelben. Ha egy őz kiugrik a sűrűből, lehet számítani arra, hogy jön másik is. Ilyenkor érdemes lelassítani, dudálni. Az ütközést csak fékezéssel, vészfékezéssel lehet elkerülni. A kikerülés nem jó megoldás, mert lehajtani az útról vagy áttérni a szemben lévő sávba nagyobb veszélyt jelent, mint az ütközés a vaddal. Ha ez megtörténik, rendőrt kell hívni, azért is, mert a helyszínelés adatai segítik utóbb eldönteni a kárrendezéssel kapcsolatos vitákat. Értesíteni kell a területen gazdálkodó vadásztársaságot is, az elérhetőségét a rendőrök tudják. Ilyenkor a társaság kára is tetemes: egy-egy őzbak vadászati értéke meghaladhatja az egymillió forintot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!