Ország-világ

2016.07.27. 15:06

Több mint 50 fő vesztette életét áradásokban és földcsuszamlások miatt Nepálban

Nepálban az utóbbi két napban 54-en vesztették életüket a monszunesők miatti áradásokban és földcsuszamlásokban - közölte szerdán Jadav Praszad Koirala belügyi szóvivő.

További 20 embert eltűntként tartanak nyilván - tette hozzá. Az áldozatok száma tovább emelkedhet. 


A legtöbben - huszonketten - a fővárostól, Katmandutól 250 kilométerre nyugatra fekvő Pjutan körzetben vesztették életüket. Itt több tucat házat mosott el a víz vagy temetett maga alá a sárlavina. 


A kormány Nepál 75 körzetéből 14-ben indított mentési és segítőakciókat az áradások miatt. Több száz nepálit kellett kitelepíteni a folyók árterületéről. A katonaság és az önkéntesek gumicsónakon menekítették ki a víz által körbezárt embereket otthonaikból, helikoptereken pedig segélycsomagokat juttattak el a rászorulóknak. A közlekedést a rossz időjárás jelentősen nehezíti. 


A belügyi szóvivő elmondta, hogy nyolc körzetben súlyos a helyzet, több utat elárasztott a víz, így számos térséghez nem lehet eljutni a szárazföldön. 


Néhány nagyobb folyó vízszintje megközelítette azt a magasságot, amely már masszív áradással fenyeget, és a környékükön élők körében pánikhangulat uralkodik. 


A júniustól szeptemberig tartó esős évszakban gyakoriak a földcsuszamlások Nepál hegyvidéki részén, míg az alacsonyabban fekvő területeket általában áradás sújtja. 


Nepálban a 2015-ös pusztító földrengés óta még mindig több tízezren élnek sátorokban és különféle tákolmányokban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában