Ország-világ

2016.07.23. 20:55

Perzselő meleg uralja Irakot

A napokig tartó forróság miatt a kormány szabadságra küldte a közalkalmazottakat.

Az év legforróbb napját jegyezték az iraki Baszrában, ahol 53,9 Celsius-fok meleget mértek - közölte szombaton az iraki meteorológiai ügynökség.

A pénteki forróságban a dél-iraki város utcái szinte teljesen kiürültek, a lakosság egy része a Satt-el-Arab folyó partján keresett menedéket. A hetek óta egyre emelkedő hőmérséklet és az iráni villamosenergia-import csökkenése miatt a városban krónikussá vált az áramkimaradás.

Szombatra már valamivel enyhült a forróság a térségben, már csak 49 Celsius-fokot mutattak a hőmérők - közölte Nagham Mohammed meteorológus.

Szerdán Baszrában 53 Celsius-fokot, Bagdadban 51 Celsius-fokot mértek, a napokig tartó forróság miatt a kormány szabadságra küldte a közalkalmazottakat.

Az iraki nyarak köztudottan rendkívül melegek, de az idei nyáron a hőmérsékletek jóval meghaladják az átlagot. Bár a hétvégétől enyhül a forróság, hasonló hőhullám várható majd augusztusban is. Az elmúlt öt évben végbe menő elsivatagosodás miatt emelkedik a hőmérséklet - magyarázta Hasszán Abdulkarim főmeteorológus.

Christopher C. Burt időjárástörténész szerint a baszrai 53,9 Celsius-fok csupán a második legmelegebb "megbízhatóan mért" időjárási feljegyzés a Föld történtében. A legmelegebbet, 54 Celsius-fokot Kuvaitban mérték szintén pénteken.

A kuvaiti rekordhőmérséklet pedig vetekszik az amerikai Halál-völgy Nemzeti parkban 2013. június 30-án mért 54 Celsius-fokkal.

A korábban közölt ennél magasabb hőmérsékletek nem hiteles forrásokból származnak - tette hozzá.

Címkék#Irak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában