Ország-világ

2016.07.22. 12:04

A bebörtönzött kubai ellenzékiekért éhségsztrájkol a Szaharov-díjas Farinas

Éhségsztrájkba kezdett a Szaharov-díjas Guillermo Farinas, így tiltakozva a bebörtönzött kubai ellenzékiekkel szembeni bánásmód ellen.

A kubai kormánykritikus az AFP francia hírügynökségnek helyi idő szerint csütörtökön adott telefonos interjújában jelezte: egy napja nem vett magához táplálékot és folyadékot, és "addig folytatja, amíg nem teljesítik követelését, vagy bele nem hal".


"Nem azt követeljük a kormánytól, hogy ne vessen börtönbe minket - arra büszkék vagyunk" - mondta az 54 éves férfi. Azt követeljük, hogy "hagyjon fel az ütlegeléssel és a kínzással a rácsok mögött".


Az éhségsztrájk kezdete, július 20-a szimbolikus jelentőségű: egy évvel korábban ezen a napon vette fel újra a diplomáciai kapcsolatot egymással Washington és Havanna.


Farinas szerint a karibi szigetországban azóta elharapódzott az erőszak a másként gondolkodókkal szemben, mert a kubai kormány immár maga mögött érzi az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatását.


A kormánykritikus többször folytatott már éhségsztrájkot céljai elérése érdekében, 2010-ben a halál küszöbére került egyik tiltakozó akciója során. Farinast az Európai Parlament az emberi jogokért folytatott küzdelméért Szaharov-díjjal tüntette ki.

Címkék#Kuba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában