Szeged és környéke

2016.07.22. 12:32

Még nincsenek ponthatárok, de már beindult a lakáspiac

Szeged - A leendő egyetemisták szülei közül egyre többen döntenek a lakásvásárlás mellett albérletkeresés helyett. Többen a ponthatárokat sem várják meg. A lakás befektetésnek sem utolsó.

Salánki Zsófia

Fő a biztonság


Hajdú Olga szerint a szülők mindig olyan környéket szeretnének választani, ami biztonságos. Szeretik, ha az utcák jól megvilágítottak, a ház pedig közel van a buszmegállóhoz. Így már a Mars tér környéke is felértékelődött, főleg, mióta megépült az Árkád. A környező utcákat szépen rendbe hozták, és sok új társasház is épült. Itt is sokan keresgélnek – mondta az ingatlan-tanácsadó.

– Tarjánban vettünk panelt a lányunknak, de nem most költözik Szegedre, hiszen már a középiskola egy részét is itt járta, és itt is sportol – mesélte lapunknak a bajai [namelink name="Miskolczy Péterné"]. Azt mondja, a legfontosabb szempont az ár volt. Panellakást szerettek volna, de azt is szem előtt tartották, hogy a lakás az első vagy a második emeleten legyen.


– Fruzsina albérletben a negyedik emeleten lakott, így most lejjebb szerettünk volna nézelődni. Hosszú távon jobban megéri, mint az albérlet, hiszen lehet, hogy néhány éven belül a húga is Szegedre kerül – tette hozzá az anyuka.


Azt is elárulta, hogy interneten keresték a megfelelő lakást. – Három lehetőség volt, de ezt az egyet néztük meg, és meg is vettük. A férjem villanyszerelő, jártas a műszaki dolgokban, így azokra a dolgokra ő figyelt. Szerencsére jó állapotú a lakás, tisztasági festésen kívül másra nincs szükség – mondta el. Ők is azok közé tartoznak, akik még azelőtt megvásárolták a leendő egyetemistának a lakást, hogy a jövő héten nyilvánosságra hoznák a felvételi ponthatárokat.

 

Még nincsenek felvételi ponthatárok, de már beindult a piac. Fotók: Frank Yvette

Még nincsenek felvételi ponthatárok, de már beindult a piac. Fotók: Frank Yvette

Megkérdeztük a Városi Ingatlanirodát, az előző évekhez képest mennyien döntenek az albérletkeresés helyett a vásárlás mellett. Hajdú Olga ingatlanértékesítő és -tanácsadó azt mondta, az előző évekhez képest megnőtt azoknak a száma, akik a lakásvásárlást választják a leendő egyetemista gyermeküknek a kedvező lakás-takarékpénztári lehetőségek és az ehhez tartozó kamattámogatások, valamint a kedvező hitellehetőségek miatt. Azonban még így is többen vannak azok, akik hitel nélkül vásárolnak, és szigorúan akkora összegért, amekkora a rendelkezésükre áll – tette hozzá.


– Összességében az ingatlan továbbra is jó befektetésnek számít. A négyzetméterárak is változtak – fölfelé – az utóbbi évekhez képest. A panellakásokat most 150 ezer forint körüli négyzetméteráron tudjuk értékesíteni, de ezek egészen 180 ezerig is felmehetnek. Az új építésű, belvárosi téglalakások négyzetméterárai pedig 300 és 400 ezer forint között mozognak – közölte [namelink name="Hajdú Olga"]. Azt is elárulta, hogy az egyetemisták által legkeresettebb környék továbbra is a belváros, különösen az egyetemi épületekhez és a TIK-hez közeli, valamint a Tisza Lajos körutat a nagykörúttal összekötő keresztutcák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!