Makó és környéke

2016.07.22. 11:27

Elveszik a gyerekeket, ha nem talál lakást a hétfős család

Pitvaros - Állami gondozásba kerül az öt gyermekük, ha a pitvarosi szülők nem találnak albérletet, vagy vesznek részletre olcsó házat. Balogh Eszteréknek erre már csak egy hetük maradt. De ha a lakást kiadók meghallják, hogy öt gyerekük van, azonnal leteszik a telefont.

Kovács Erika

Hiába kellene nagyon, nem kapnak CSOK-ot


– Az 5 gyerek után 2,7 millió forint otthonteremtési támogatás járna használt lakásra. Csakhogy én nem vehetem fel, mert gyesről mentem gyesre, vagyis nem tudok 180 nap munkaviszonyt igazolni. Tibinek nincs tb-je, ő sem jogosult a szocpolra – vázolta nehézségeiket a fiatalasszony.

– Egy hónappal ezelőtt július 30-áig kaptunk határidőt az egyébként igen jóindulatú és kedves családsegítőktől. Éjjel-nappal lakást keresünk, de hiába – mondta az ötgyermekes családanya. Balogh Eszterék két hónapja laknak Pitvaroson, az élettársa édesanyjánál. A másfél szobás, igen rossz állapotú házban tízen húzzák meg magukat. A lakásban nincs víz, azt a két házzal arrébb lakó szomszédtól hordják.


A fürdést babakádban oldják meg. A másfél szoba tele van ágyakkal, de azokon nem férne el mindenki. Akinek nem jut ágy, matracon alszik a földön.


– Az első gyermekem az előző kapcsolatomból született. Kitti 12 éves. Most az apukájánál nyaral. Kitti másfél éves volt, amikor Tibivel összeismerkedtünk. Anyukám féltett ettől a kapcsolattól, ezért Tibi anyukájához költöztünk, Örkénybe – mesélte történetüket a fiatalasszony. – A melléképületben laktunk. Jöttek sorban a gyerekek. Zoli 9, Anasztázia 8, Pisti 3, Molli pedig másfél éves.


– Mivel a fiatalok már nem fértek el a melléképületben, átadtam nekik az összkomfortos házat, amit hitelből vettem. Én pedig, ugyancsak hitelből, vettem egy házrészt Hernádon – mondta Lakatosné Mata Ágnes, a nagymama. Mivel a gyermekbénulásban és sok más betegségben szenvedő, mozgáskorlátozott asszony nem győzte a törlesztést, eladta a házrészt, és Pitvaroson vette meg a 400 ezer forintos házat, amiben most tízen laknak.


– Az örkényi ház majdnem rádőlt a fiamékra, annyira rossz lett az állapota. Közben Tibi drogozni kezdett, és uzsorástól vett fel kölcsönt, aki megfenyegette a családot. Szó szerint menekülniük kellett Örkényből. A gyerekeket ekkor vették először hivatalosan védelembe a családsegítők – mesélte a fiatalok történetét a nagymama. Eszterék Diósdon találtak menedékre, a családok átmeneti otthonában. Tibi, az apuka ott leszokott a drogról, de azután az ital kerítette hatalmába. Ezért többször kitiltották az átmeneti otthonból.

 

Elveszik a gyerekeket, ha nem talál lakást a hétfős család. Fotó: Kovács Erika (galéria)

– A gyerekek nagyon ragaszkodtak az apukájukhoz, ezért úgy döntöttünk, hogy albérletet keresünk – vette át a szót Eszter. – Az otthonból csak úgy lehetett eljönnünk, hogy igazoltuk, hogy kifizettük az albérletet, és letettük a kauciót is. Ez megtörtént. Makón találtunk kiadó házat két hónapja. A gyerekek diósdi iskolája gyűjtést rendezett a javunkra, így bútoraink is lettek. Mi előrejöttünk a mamához. Két nappal később ideértek a bútorok is. Aznap közölte a ház tulajdonosa, hogy mégsem adja ki nekünk az albérletet. Kénytelenek voltunk a mamánál maradni, akinek élettársa van, és egy 11 éves gyermekük is. Így összesen 10-en élünk ezen a pár négyzetméteren.


Eszter elmondta, az albérlethez az öt gyermek nem jó ajánlólevél. Ahogy a tulajdonosok meghallják, hányan költöznének, azonnal leteszik a telefont. Próbáltak részletre olcsó házat nézni, de nem találtak. Hogy jobban elférjenek a kis házban, a nagymama 11 éves fiát és Eszter 12 éves lányát rokonokhoz küldték nyaralni.


– Mivel a gyermekek védelemben vannak, a családsegítők itt is felkerestek bennünket. Nagyon korrektek voltak. Tibi már nem drogozik és nem is iszik. Eljár napszámba. Hajnaltól késő délutánig dolgozik. Ha nem találunk albérletet vagy részletre házat, akkor elveszik tőlünk a gyerekeket. Én ezt nem hagyom. Még reménykedem a megoldásban – mondta az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!