Ország-világ

2016.07.21. 21:56

Rekordszámú delfin pusztult el a Fekete-tenger bulgáriai partvidékén

A delfinek elhullásának okát még nem tudták megállapítani.

Rekordszámú, 108 elpusztult delfin tetemét mosta partra idén a víz a Fekete-tenger bulgáriai partvidékén - közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A delfinek elhullásának okát még nem tudták megállapítani, de számuk jóval magasabb a megszokottnál. A 108 elpusztult delfin közül 77 egyedet az ország déli részén találták meg a tengerparton.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő csütörtökön tanácskozásra hívta a környezetvédelmi szervezeteket, hogy megoldást találjanak a delfinpusztulásra. A miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy lépéseket tesznek a halászat megtiltására azokon a területeken, ahol a védett fajok élnek.

Tavaly 56 elpusztult delfint találtak Bulgária partvidékén, a korábbi fekete rekord pedig 2012-ben született, amikor egy év alatt 74 delfintetemet sodort partra a víz.

A média szinte minden évben beszámol a bulgáriai tengeri fürdőhelyeken felbukkanó elpusztult delfinekről, de az okokat eddig nem sikerült tisztázni, és általában a halászokat hibáztatják pusztulásukért.

A bulgáriai partok közelében élő delfinpopuláció a környezetvédelmi tárca adatai szerint mintegy 15 ezer példány. A bolgár törvények szerint egy delfin elpusztításáért 20 ezer levás (3,2 millió forintos) pénzbüntetés és akár öt évig terjedő börtön jár.

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában