Ország-világ

2016.07.19. 08:08

Bosszút akart állni egy barátja haláláért a német vonaton kaszaboló férfi

A németországi Würzburg közelében hétfő este negyed 10 körül egy vonaton egy férfi "Allah Akbar" kiáltást hallatva, baltával és késsel elkezdte szabdalni és szurkálni utastársait - írja a würzburgi Mainpost.

A würzburgi támadó bosszút akart állni egy barátja haláláért

Bosszút akart állni egy barátja haláláért a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás tettese - mondta kedden Würzburgban az ügyben indított nyomozást irányító ügyész.

Erik Ohlenschlager, a bambergi ügyészség vezetője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 17 éves afgán fiatalember múlt szombaton tudta meg, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja.

Búcsúlevele alapján bosszút akart állni a "hitetleneken" a szenvedésért, amelyet muzulmán barátainak okoztak. A vonatra azzal a szándékkal szállt fel, hogy meggyilkoljon ismeretleneket, és tudta, hogy nem éli túl az akciót.

"Politikai motivációra" utal az is, hogy a támadás közben többször azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!), ezt a rendőrséghez befutott segélykérő híváson is tisztán lehetett hallani a háttérben - mondta Erik Ohlenschlager.

A politikai és vallási motivációra az is utal, hogy a támadó felsőruházatán az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlajának motívumait idéző ábrázolás volt - tette hozzá Lothar Köhler, a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) bűnügyi igazgatója.

Az afgán fiatalember holmijai között talált jegyzetfüzetben volt egy kézzel készített rajz az IÁ zászlajáról, és számos pastu nyelven írt szöveg. Az egyikben a támadó azt kérte, hogy "imádkozzatok értem, hogy bosszút tudjak állni ezeken a hitetleneken és imádkozzatok értem, hogy a mennyországba kerüljek" - mondta Lothar Köhler, rámutatva, hogy ez a szöveg is a támadás radikális iszlamista hátterére utal.

Elmondta, hogy a fiatalembert a barátja halála radikalizálhatta. A halálhír megrázta, magatartása megváltozott és nagyon sokat telefonált, de egyelőre nem tudják, hogy kivel, mert a mobiltelefonját jóval a támadás után találták meg, és még nem tudták megvizsgálni.

Az LKA bűnügyi igazgatója a korábban közölt adatokat pontosítva elmondta, hogy az afgán fiatalember nem két éve, hanem tavaly június 30-án érkezett Németországba, decemberben nyújtott be menedékjog iránti kérelmet és az idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt. A felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó ochsenfurti otthonban helyezték el, és két hete nevelőszülőkhöz költöztették.

Hozzátette, hogy a hatóságoknak soha nem volt dolguk az országban legálisan tartózkodó fiatallal, aki ugyan aktívan használt közösségi portálokat, de bűnügyi szempontból ez a tevékenysége sem volt feltűnő. Csupán a támadás előtt 24 órával közölt egy bejegyzést az "iszlám ellenségeiről".

A támadó hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával vagy fejszével rárontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyben vannak.

A vonatot Heidingsfeldnél vészfékkel megállították, a támadó pedig leugrott és a településen legkevesebb egy embert megsebesített. A helyszínre riasztották a rendőrség különleges bevetési egységét, amely egy másik ügy miatt éppen a közeli Würzburgban volt. A támadót a Majna folyó partján megpróbálták előállítani, de a rendőrökre is rárontott, ezért meglőtték, és belehalt sebesüléseibe.

Bardo Backert, a würzburgi ügyészség vezető ügyésze a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fegyverhasználat miatt külön vizsgálatot indítottak a rendőri intézkedéssel kapcsolatban, de ezt mindig megteszik, amikor rendőrök fegyvere olt ki emberéletet. A támadó a rendőrök tanúvallomásai szerint alig néhány méterre volt tőlük, amikor figyelmeztető lövés után önvédelemből többször rálőttek - mondta Bardo Backert. Megjegyezte: szerencsés, hogy kommandósoknak jutott a támadó ártalmatlanításának feladata, és máshogy is alakulhatott volna a helyzet, ha közrendőrnek kellett volna megoldani a feladatot.

Azzal kapcsolatban, hogy Renate Künast, az ellenzéki Zöldek politikusa bírálta a rendőrséget, amiért nem tudták megóvni a támadó életét, azt mondta, érthetetlen, hogy az eseményektől igen távol tartózkodó politikusok miért feltételezik, hogy másként is lehetett volna reagálni. Hangsúlyozta: az a meggyőződése, hogy a rendőrök önvédelemből használtak fegyvert.

Erik Ohlenschlager az IÁ-hoz közel álló Amak hírügynökség által kedden közzétett, állítólag a támadóról készült videofelvételről kérdésre válaszolva elmondta: "létezik egy videó, meg is van nekünk", de előbb azonosítani kell a rajta szereplő embert, majd elemezni kell kijelentéseit. Ezért egyelőre várni kell arra, hogy milyen eredményeket hoz a nyomozás.

A szövetségi belügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint az Amak honlapján megjelent felvételt a tárca és a szövetségi hatóságok is ismerik, vizsgálata pedig még nem zárult le.

Állítólag a würzburgi támadóról tett közzé videofelvételt az Iszlám Állam

Állítólag a németországi Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetőjéről készített videofelvételt tett közzé kedden az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet propagandaoldala, az Amak - jelentette a szélsőséges weblapokat figyelő SITE központ.

A két perc húsz másodperces felvétel Muhammad Rijadként azonosítja a 17 éves, afgán támadót.

A képsorokon megjelenő férfi "a Kalifátus katonájaként" beszélt magáról, és azt mondta, "szent akcióba kezd Németországban", miközben a kezében lévő kés használatával fenyegetőzött. Ezen felül arra szólította fel az IÁ híveit, hogy akik nem tudnak a "Kalifátus" területére utazni, azok saját országukban öljenek meg "hitetleneket".

"Elmúlt az az idő, amikor ti az országunkba jöttetek, hozzánk intézett kérdés nélkül megöltétek asszonyainkat és gyerekeinket (...) Így Isten segítségével minden utcán, minden faluban, minden városban és minden repülőtéren támadás fog érni benneteket (...) Láthatjátok, hogy az országotokban, a házatokban éltem. Isten segítségével, saját házatokban fogalmaztam meg ezt a tervet. És Isten segítségével, saját házatokban foglak benneteket lemészárolni" - mondta a felvételen megjelenő fiatal pastu nyelven.

A felvételt néhány órával azután hozta nyilvánosságra az Amak, hogy a szélsőséges csoport jelentkezett az öt sebesülttel járó támadás elkövetőjeként.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter korábban a nap folyamán azt mondta, a nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy a fiatal kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal.

Erik Ohlenschlager, a bambergi ügyészség vezetője ugyancsak kedden sajtótájékoztató keretében azt mondta, hogy a 17 éves afgán fiatalember múlt szombaton tudta meg, hogy Afganisztánban meghalt egy barátja. Búcsúlevele alapján bosszút akart állni a "hitetleneken" a szenvedésért, amelyet muzulmán barátainak okoztak. A vonatra azzal a szándékkal szállt fel, hogy meggyilkoljon ismeretleneket, és tudta, hogy nem éli túl az akciót.

Az afgán fiatal nagyjából két éve érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, és tavaly nyújtott be menedékjog iránti kérelmet. Az idén márciusban Ochsenfurtban helyezték el egy felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó otthonban, és két hete nevelőcsaládhoz költöztették - mondta a bajor belügyminiszter.

A fiatalember hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával vagy fejszével rárontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyes állapotban vannak.

Nincs iszlamista hálózatra utaló nyom a baltás-késes támadás ügyében

A nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetője kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal - mondta a bajor belügyminiszter kedden Münchenben.

Joachim Herrmann a hétfő esti támadás elkövetőjéről elmondta, hogy a 17 éves afgán fiút a környezetében nyugodt és kiegyensúlyozott emberként ismerték, és ugyan vallásos muszlim volt, de nem fanatikus.

Szobájában az Iszlám Állam terrorszervezet kézzel festett zászlaja mellett találtak egy pastu nyelven írt szöveget, amelyből talán többet meg lehet majd tudni tettének hátteréről, de a dokumentum elemzése még nem ért véget - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a támadó valószínűleg egyedül, "önállóan" radikalizálódott.

A támadó öt embert sebesített meg, egyikük életveszélyes állapotban van. Rárontott a támadás miatt riasztott különleges rendőri egységre is, ezért lelőtték. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem fér kétség a rendőrség fellépésének helyességéhez.


Bajor belügyminiszter: Iszlám Állam-zászlót találtak a würzburgi támadónál

Egy házilagos készítésű Iszlám Állam-zászlót találtak annak az afgán fiatalembernek a holmija között, aki a bajorországi Würzburg közelében rárontott egy vonat utasaira, és legkevesebb öt embert megsebesített - mondta kedden a bajor belügyminiszter.



Joachim Herrmann az ARD országos köztelevízió Tagesschau című híradójának rendkívüli kiadásában elmondta, hogy a terrorszervezet kézzel festett zászlaját a 17 éves támadó szobájában találták meg, és szemtanúk beszámolói szerint a támadás közben vagy közvetlenül előtte azt kiabálta, hogy Allah akbar! (Allah hatalmas!).

Most alaposan meg kell vizsgálni, hogy a támadásnak "valóban van-e iszlamista háttere" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette, hogy a nyomozás első adatai alapján a támadónak nem voltak társai, de azt még nem tudni, hogy kapcsolatban állt-e iszlamistákkal.

Elmondta, hogy a fiatalember hétfő este egy Treuchtlingenből Würzburgba közlekedő vonaton Ochsenfurt és Heidingsfeld között egy késsel és egy baltával vagy fejszével rárontott a vonat utasaira. Megsebesítette egy kínai turista család négy tagját, közülük ketten életveszélyben vannak. 

A vonatot Heidingsfeldnél vészfékkel megállították, a támadó pedig leugrott és a településen legkevesebb egy embert megsebesített. A helyszínre riasztották a rendőrség egy különleges bevetési egységét, amely egy másik ügy miatt éppen a közeli Würzburgban volt. A támadót a Majna folyó partján megpróbálták előállítani, de a rendőrökre is rárontott, ezért meglőtték, és belehalt sebesüléseibe - mondta Joachim Herrmann.

Az elkövető nagyjából két éve érkezett Németországba, felnőtt kísérő nélkül, és tavaly nyújtott be menedékjog iránti kérelmet. Az idén márciusban Ochsenfurtban helyezték el egy felnőtt kísérő nélküli menedékkérőket gondozó otthonban, és két hete nevelőcsaládhoz költöztették - mondta a bajor belügyminiszter.

Kiemelte, hogy meg kell erősíteni a rendőrséget, és fokozni kell a rendőri jelenlétet. Azonban az ilyen támadások ellen "nincs száz százalékos biztonság". A hatóságok a háttér és kapcsolatok feltárásával igyekeznek időben felkutatni a terroristákat, de ez "extrém nehéz", ha "egyedül radikalizálódott" és társak nélkül tevékenykedő emberekről van szó - mondta a miniszter. Hangsúlyozta: egyelőre csak "spekuláció", hogy a 17 éves afgán esetleg szélsőséges iszlamista volt.

Korábban:

A vonat Heidingsfeld közelében lefékezett, a támadó a gyorsan megérkező rendőrök láttán lepattant a szerelvényről, és megpróbált elmenekülni, azonban az illetékes bajor belügyminisztérium megerősítette, hogy a rendőrök lelőtték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában