Szeged és környéke

2016.07.20. 14:30

Okosház is épül az egyik legzöldebb városrészben

Szeged - Sokak szerint Felsőváros a jövő városrésze. Nemcsak azért, mert az egyik legzöldebb, de itt húzzák fel az Etelka soron az új uszodát, a Felső Tisza-parton luxusirodaház, a Kis-Tisza utcában pedig Szeged legintelligensebb otthona épül.

Szabó C. Szilárd

2019-re megépül az új uszoda


Az Etelka soron jövőre kezdik el építeni az új fedett uszodát. A 4 milliárd forintos létesítményben négy medence lesz. Egy bemelegítő és oktatómedence, egy tízpályás versenymedence, egy meleg vizes tanmedence, valamint egy meleg vizes ülőmedence. Az új uszodát 2019-ben adják át.

Ahogy korábban megírtuk, az Otthon Centrum legutóbbi elemzéséből kiderült, hogy Szegeden a helyiek véleménye szerint a belváros, Felsőváros és Rókus számít a legkívánatosabb lakóhelynek (Tudja, hol a legjobb Szegeden lakni?, 2016. május 16.). A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. adatai alapján pedig Felsőváros benne van az öt legzöldebb városrészben (A zöld ötven árnyalata, 2016. június 13.).


Felsőváros nemcsak a legzöldebb, de folyamatosan épül-szépül. Szinte teljesen elkészült a Felső Tisza-part és az Árbóc utca sarkán a Török Csongor által tervezett húszlakásos penthouse társasház. A felsőbb lakásokból egyaránt rá lehet látni a Tiszára és a Szent György téri templomra. A Parti Sétány Penthouse honlapja szerint minden lakás elkelt az épületben.


Május végén kezdték el a volt Széchenyi-gimnázium épületének átépítését a Felső Tisza-parton, ahol három lépésben összesen 18 ezer négyzetméteren A kategóriás irodaház épül. A legnagyobb bérlő az amerikai szoftverfejlesztő EPAM Systems, amely ötszáz munkatárssal költözik be jövő májusban az eddigi helyéről, a Római körúti volt Szeviép-székházból – ahol jelenleg háromszázan dolgoznak – a Felső-Tisza parti luxusirodaházba. A beruházók a közútkezelővel tárgyalnak arról, hogy a Bertalan híd alatt zárt és őrzött parkolót létesítenének 83 hellyel. A parkolónál több biciklitároló is épül, amelyekhez öltözőt, ruhaszárítót, tusolót biztosítnak. A luxusirodaház mögötti Kis-Tisza utcát felújítják. Ott továbbra sem lehet majd parkolni, és nem nyitják ki az utcát a Hajós utca felé.

Felsőváros a legjobb hely. Látványterv - GALÉRIA



A Kis-Tisza utcában, az egykori óvoda helyén júniusban kezdték el annak a szintén Török Csongor által tervezett, huszonöt lakásos társasháznak az építését, amit csak úgy hirdet a beruházó és kivitelező Ferroép Zrt. és Ferroép- Szer Kft., hogy Best Home Szeged, vagyis a legjobb otthon Szegeden. [namelink name="Nemesi András"], az értékesítési iroda munkatársa lapunknak elmondta, a Kis-Tisza utcában 14,5 és 41 millió forint közötti áron kínálják a 38–100 négyzetméter közötti lakásokat.


A tetőtérben lesz egy extra kégli is, a 80 négyzetméteres lakáshoz ugyanis egy 60 négyzetméteres terasz is tartozik. A lakások kiemelkedően intelligensek és energiatakarékosok lesznek. A háromrétegű nyílászárók mellett a mennyezet födémszerkezetébe építik be a hűtő- és fűtőmezőket. Az épület tetejére napelemeket és hőszivattyús berendezéseket telepítenek.


Ezek látják el árammal, valamint hűtési és fűtési energiával a házat. A lakásonkénti automatarendszerrel teszik lehetővé az egyedi hőfokszabályozást, így a tulajdonos okostelefonnal is vezérelheti lakása hűtését és fűtését. A szobákat okostermosztáttal szerelik fel. Nemesi András elmondta, jövő júniusban már beköltözhetnek a lakók a házba, amelynek hosszanti oldalán, a Bertalan híddal párhuzamosan közutat építenek a Tápai utcáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!