Életstílus

2016.07.15. 22:20

Hatalmas borostyánkövet találtak Oroszországban

Nagyon ritkának számít, hogy ekkora borostyánrög kerüljön elő a földből.

Az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi terület egyik bányájában pénteken 2,7 kilogramm tömegű borostyánrögöt (megkövesedett gyantát) találtak.

"A 2700 gramm tömegű borostyánrögöt a primorszki kőfejtőben találták az ásvány kitermelése közben" - közölte a helyi borostyánkitermelő kombinát szóvivője

A szóvivő szerint nagyon ritkának számít, hogy ekkora borostyánrög kerüljön elő a földből. A most talált borostyánkő minden bizonnyal az egyedi kövek kategóriájába kerülhet, ami nagyban kihat majd az értékére is - tette hozzá.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a borostyánkombinát múzeuma a drágakő egy 2,8 kilogramm tömegű darabját őrzi.

A Kalinyingrádi terület a világ nyersborostyánkészletének mintegy 90 százalékát rejti, a megkövült gyanta kora eléri az 50 millió évet is. A primorszki térségben az orosz állami tulajdonban lévő Kalinyingrádi Borostyánkombinát végez kitermelést, évente 300 tonna drágakövet emelve ki a földből.

Becslések szerint a Balti-tenger partján lévő primorszki és palmnickeni lelőhelyek 116 ezer tonna borostyánkövet rejtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!