Szeged és környéke

2016.07.15. 14:29

Városliget-ügy lehet a szegedi Ligetben is

Szeged - A Ligetben lévő teniszpályáért küzdő sportkör kompromisszumokra is kész. Szeretnének tárgyalni, hogy megtarthassák a területet, amelyet szerintük egyébként is elbirtokolhatnak. Az önkormányzat viszont a jelek szerint kitart amellett, hogy szeptemberben eldózeroltatja és kondiparkot telepít a helyére. Az ügyből minden bizonnyal per lesz.

Timár Kriszta

Levelet küldött tegnap a Szegedi Kinizsi-Húsos sportkör Botka Lászlónak, melyben arra kéri, helyezze hatályon kívül az önkormányzat azt a levelet, melyben felszólították őket, hogy augusztus 31-ig adják át a Ligetben használt területüket. A sportkör tárgyalni szeretne, és akár kompromisszumokat is hajlandó kötni annak érdekében, hogy megmaradhasson teniszpályája.


Mint megírtuk, a sportpályát nyolcvan éve még Klebelsberg Kunó építtette. Lapunk 1943-ban írta meg: a pálya, amit addig béreltek, a Szegedi Tenisz Klub saját tulajdonába megy át. Utána a Pick gyár kapta meg a pályát, 2004-ig a dolgozók használták. Akkor a cég úgy döntött, nem vállalja tovább az üzemeltetést, így azt a Szegedi Kinizsi-Húsos sportkör vette át. Az 1943-as tulajdonlásra hivatkozik a sportkör, amikor azt mondja: joguk van az elbirtoklásra, miután évtizedek óta ők a terület használói.

Városliget-ügy lehet a szegedi Ligetben is. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


– Az önkormányzat soha nem lépett fel tulajdonosként a pályával kapcsolatosan, egy fillért nem költött rá – mondta el Szabó Bálint, a sportkör jogásza. – Nem kért bérleti díjat sem, viszont a tudtával voltak itt a klubtagok, önkormányzattól megrendelt szolgáltatásokat vettek igénybe. A terület egyértelműen egyesületi tulajdon, más kérdés, hogy ez telekkönyvileg nincs rendezve, ezt is azonban elindítjuk.


Szabó Bálint elmondta, a teniszezők nem akarnak a Liget-projekt gátja lenni, akár a terület egy részéről – például a klubélet helyszínéül szolgáló hátsó részről vagy a teniszfalról is hajlandók lemondani, ha ezzel megnyugtató egyezség tud születni. A saját pénzből felújított épületet és a pályákat azonban meg szeretnék tartani.


– Ha az önkormányzat nem hajlandó tárgyalni 1-2 héten belül, birtokvédelmet kérünk egy független jegyzőtől és elindítjuk az elbirtoklási pert. Ettől egyébként a Liget-projektet meg lehet majd kezdeni, a terület más részén, vagyis nem mi fogjuk megakadályozni a beruházást. De nem szeretnénk, hogy egy szegedi Városliget-ügy legyen a dologból.

Városliget-ügy lehet a szegedi Ligetben is. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


„Felháborító, de nem szokatlan, hogy 20-30, kivételes helyzetű ember, a maga privilégiumait veszélyben látva egy egymilliárdos közösségi beruházást is hajlandó veszélyeztetni önös érdekei védelmében." – reagált közleményben Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. Szabó Bálintról pedig azt írja: „városunkba kacskaringós pártpolitikai pálya után tévedt politikai kalandor, aki megint a város közösségével szemben, kisszerű magánérdekek mellé áll, megint azt kívánja megakadályozni, hogy az önkormányzat területén rendezett viszonyok alakuljanak ki."


Az alpolgármester álláspontja egyébként továbbra is az, hogy a terület elidegeníthetetlen és elbirtokolhatatlan önkormányzati tulajdon, ezt a helyzetét törvény védi. A rekonstrukcióval megvalósuló szabadtéri edzőpálya, illetve a parkosított terület növelése akár naponta több ezer ember kikapcsolódását szolgálhatja, szemben a naphosszat üresen álló teniszpályával. A Ligetben így megszűnik egy átjárhatatlan, kerítéssel a szegediektől elzárt terület, és elbontásra kerülhet az oda nem illő, elavult épület is. „A Város szakemberei ennek a megvalósításán dolgoznak, és ebben sem egy a politikai kalandor, sem 20-30 a privilégiumaikhoz ragaszkodó teniszező nem fog minket megakadályozni." – zárul a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!