Ország-világ

2016.07.10. 11:11

Agyonlőttek egy kormánybíráló politikai elemzőt Kambodzsában

A rendőrség szerint Kem Lej egy személyes pénzügyi konfliktus áldozata lett, de a hírügynökségek kiemelik, hogy a délkelet-ázsiai országban jövőre lesznek helyhatósági, 2018-ban pedig parlamenti választások, és ezek közeledtével egyre nagyobb a politikai feszültég a 30 éve hatalmon lévő Hun Sen miniszterelnök és az ellenzéki Kambodzsai Nemzetmentő Párt (CNRP) között.

A 45 éves Kem Lej a Khmerek a khmerekért nevű jogvédő szervezet vezetője volt. Három lövéssel ölték meg egy phnompeni benzinkút üzletében. Gyilkosát nem sokkal később elfogták, és az illető azt állította: azért ölte meg Kem Lejt, mert nem fizette vissza neki a tartozását - közölte a rendőrség szóvivője.


Kim Lej népszerű politikai elemző és kommentátor volt, gyakran bírálta a Hun Sen kormányát. Legutóbb a Global Witness nemzetközi korrupcióellenes szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséhez fűzött megjegyzéseket.


A Global Witness szerint Hun Sen az utóbbi években családtagjait ültette az ország számos kulcsfontosságú cégének élére. "Azt korábban is tudtuk, hogy Hun Szen egyeduralkodó a belpolitika színpadán, de most már nyilvánvaló, hogy ez a helyzet a gazdaságban is" - mondta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Patrick Alley, a Global Witness egyik igazgatója és társalapítója.


A kambodzsai gazdasági társaságok pénzügyi adatait elemezve a civil szervezet kiderítette, hogy a kormányfő 21 családtagja több mint száz társaságban van jelen, és ezeknek a cégeknek az üzleti értéke több mint 200 millió dollár (57 milliárd forint).


A phnompeni kormány szóvivője úgy kommentálta a jelentést, hogy annak célja a miniszterelnök lejáratása. "A szervezet le akarja rombolni a tekintélyt, amelyet a kormányfő a kambodzsai nép körében élvez, de mi nem foglalkozunk ezzel" - mondta.

Címkék#gyilkosság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában