Makó és környéke

2016.07.09. 20:32

Retróláz a Hagymaházban

A tavaly első ízben megtartott makói retrófesztivál idei, múlt hétvégi folytatása ugyan csak egynapos volt, de így talán még a debütáló rendezvénynél is sikeresebb lett.

Sz.I.M.

Régi, tárcsás telefon, mozsár, fémkanna, öreg tranzisztoros rádió – többek között ezt tette közszemlére gyűjteményéből a makói Hagymaház előtt a helybeli autószerelő, Kispéter István. Mint büszkén elmondta, a kanna még használatban van, ahogy a piros Trabant is, amivel érkezett. A holmikat részben bolhapiaci bevásárlókörútjain szerezte be, részben rokonoktól kapta vagy örökölte. A kollekció legérdekesebb darabja szerinte a földbe szúrható kaszaélező, amihez természetesen kaszakőtartó és pálinkás butykos is dukál.


 

Retróláz a Hagymaházban - Galéria

Ilyen és hasonló saját gyűjtésű tárgyakat is láthatott szombaton a szépszámú nézősereg a második makói retrófesztiválon. Amit, mint Dancsó-Balog Ágnes szervezőtől megtudtuk, azért költöztettek át a régi városháza udvaráról a Hagymaházba és környékére, hogy legyen bőven hely mindennek és mindenkinek. Hogy az eredeti helyszín szűkös lesz, az már év közben látszott, amikor szinte egymás kezébe adták a kilincset az érdekesebbnél érdekesebb holmikkal érkező gyűjtők.


Persze nem csak érdekes használati tárgyakat, autókat-motorokat láthattak az érdeklődők a fesztiválon: régi plakátokat, a múltból származó, de ma is működőképes számítógépeket ugyancsak – utóbbiakon játszani is lehetett. A gyerekeknek a fagyi, mint annak idején, 50 fillérbe került, a ritkaságszámba menő érméket Zsámboki Erika igazgatónőtől szerezhették be az apróságok. Volt bűvöskocka-kirakó verseny, korabeli divatbemutató, vetítettek emlékezetes mozi- és diafilmeket, és fellépett a Happy Gang együttes, valamint Delhusa Gjon is. A napot fantasztikus hangulatú utcabál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!