Szeged és környéke

2016.07.08. 18:20

Megállapodtak a Pick-dolgozókkal

Válogathatnak a munkahelyek között a Pick Zrt. vágóhídjának munkásai, kevesen vállalják a Mohácsra költözést. A cégnek szüksége van a munkásokra. Pénteken a Pick Zrt. független szakszervezete is aláírta a vezérkarral a megállapodást, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete ezt már korábban megtette.

Szlavkovits Rita

A Pick Zrt. 1100 főt foglalkoztató szegedi egységében pár hónap múlva bezár a mintegy száz hentessel működő vágóhíd. Az előzetes felmérések szerint a dolgozók 15 százaléka vállalná, hogy a mohácsi gigavágóhídon folytassa a munkát. A fiatalok között sem akad, aki az országon belüli költözést vállalná.

 

A távolságot kerékerékpárral mérik a Pick-dolgozók.  A fiatalok  nem nagyon akarnak kimozdulni Szegedről. Ha mégis, meg sem állnak Németországig.

A távolságot kerékpárral mérik a Pick-dolgozók. A fiatalok nem nagyon akarnak kimozdulni Szegedről. Ha mégis, meg sem állnak Németországig.

– Minek mennék oda? Szegeden vagyok itthon, minden ideköt – magyarázza a 21 éves Kiss János. – Munkásszálláson lakni nem lehet nagyon kellemes, bár talán még több pénzt is ígérnének érte, de nem.


Mindegy, hogy Mohács vagy Németország


Monostori Patrik bár közvetlenül nem érintett, nem a vágóhídon dolgozik, de barátjával egyetért abban, hogy nem jó az otthontól távol, ő maga kipróbálta, külföldön dolgozott egy ideig, megviselte az ingázás. Abban is egyetértettek a fiatalok, hogy az már majdnem mindegy, hogy Mohács vagy Németország. Egyikőjük sem tart a tervezett átszervezésektől, mivel úgy gondolják, hogy bármikor el tudnának helyezkedni a szakmájukban akár Szegeden is.

 

Golhovics Gábor,  az  üzem szakszervezeti vezetője bízik a tárgyalások sikerében.

Golhovics Gábor, az üzem szakszervezeti vezetője bízik a tárgyalások sikerében.

Bizonytalan ígéretek


Bár azt elismeri Nagy Endre, a Pick Zrt. elnök-vezérigazgatója, hogy egyre nehezebb a minőségi munkaerő megszerzése és megtartása, ám egyértelmű szándék még sincs az esetlegesen átcsoportosított munkavállalók bérének emelésére. A vezérigazgató ugyan elképzelhetőnek tartja adott esetben a fizetés növelését, de azt a munkaköri változásokhoz köti. A szállást biztosítanák a költözőknek, de azok számára is lehetőségeket kínálnak a cégen belül, akik nem hajlandók a mohácsi munkát vállalni.


Megállapodtak a Pick-dolgozókkal


A Pick Zrt. független szakszervezete is aláírta péntek délben a vezérkarral a megállapodást, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete ezt már korábban megtette.


– Nem vagyok boldog, nem volt könnyű döntés, de minden juttatás úszott volna, ha nem írjuk alá, mindvégig azt tartottuk szem előtt, hogy a lehető legjobban járjanak a dolgozók – indokolta Gayer Zsolt, a Pick Zrt. Élelmiszeripari Munkavállalók Független Szakszervezetének alelnöke.


A Pick Zrt. vezetése két hónappal ezelőtt mondta fel a dolgozók számára biztonságot jelentő kollektív szerződést, amely mindösszesen öt százalékában szerettek volna változtatást elérni. A béren kívüli juttatások megtartása mellett a munkaidőrend és a munkaidőkeret szabályozása került ki a kollektív szerződésből. A hatáskör törvény szerint is a cégvezetést illeti, a korábbi kollektív szerződés viszont a szakszervezeteken keresztül a dolgozók számára is biztosított beleszólást, erre nem lesz mostantól lehetőség. A munkaidőre vonatkozó szabályozás felett gyakorolt jogkör megerősítésére azért volt szüksége a cég vezetésének, mert a mohácsi vágóhíd beüzemelése során átcsoportosításokra lehet szükség.


A most aláírt kollektív szerződést 2017. március 31-éig, határozott időre kötötték. A Pick Zrt. öt egységében, Szegeden kívül Baján, Alsómocsoládon, Pécsett és Budapesten közel 2800 főt foglalkoztatnak.

Címkék#pick#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!