Makó és környéke

2016.07.07. 21:35

Elkészül őszig a százmilliós Návay-szobor

Október közepén már állni fog a makói városháza előtt a Návay-szoborcsoport. A tervet szerdán zsűrizték. Ekkor döntött a képviselő-testület a megvalósításhoz szükséges támogatásról is.

Kovács Erika

A makói képviselő-testület megbízta Kiss Jenő Ferenc és Győrfi Lajos szobrászművészt, hogy készítsék el újra Návay Lajos szobrát, illetve a hajdani szoborkompozíciót állítsák fel a városháza előtt, a körforgalomnál.

A földeáki születésű Návay Lajos aljegyző, főszolgabíró, 1905 és 1918 között országgyűlési képviselő, 1911 és 1912-ben a képviselőház elnöke volt. Az őszirózsás forradalom győzelme után visszavonult. 1919 áprilisában a Vörös Őrség terrorista alakulatai elhurcolták és kivégezték. Májusban Arad környéki földbirtokosok, akik a francia hadsereg támogatásával ellenkormányt akartak létrehozni, küldöttséget menesztettek Földeákra, hogy felkérjék Návayt a kormány vezetésére. Amikor megérkeztek, akkor értesültek a haláláról.


Az országos és a helyi közélet megőrizte Návay Lajos emlékét. 1935. szeptember 22-én Makón, a városháza előtt avatták fel Pásztor János alkotását. A szoborcsoport Návayt ábrázoló fő alakját azonban 1945-ben beolvasztották. Állítólag szovjet dombormű készült belőle. A mellékalakok (férfi gyermekkel, női alak gyermekkel) jelenleg a városháza előtt állnak. Az újraállítás megvalósítása 107 millió 950 ezer forintba kerül. Ehhez 70 millió forintot a kormány, 30-at a Miniszterelnökség ad támogatásként. A fennmaradó 7 millió 950 ezer forintot pedig, a tegnapi képviselő-testületi döntés alapján, a város költségvetéséből biztosítják. A teljes összeg a Návay-szobor elkészítése mellett többek között a meglévő szoboralakok restaurálását és a környezet kialakítását is tartalmazza. A tervek szerint idén október végén már fel is avatják a köztéri alkotást.


A rendkívüli ülésen arról is döntöttek a képviselők, hogy idén nem egy, hanem két díszpolgári címet ítél oda a testület, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. Október 23-án dr. Streitman Károly és Gajdos Dezső Gusztáv részesül a legmagasabb szintű városi kitüntetésben. Makón 23-an vettek részt aktívan az 56-os forradalomban. Valamennyien (az elhunytaknak a hozzátartozói) emlékplakettet kapnak az őszi ünnepségen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!