Szeged és környéke

2016.07.06. 16:30

Együtt táboroznak sérült és ép gyermekek a Partfürdőn

Szeged - Együtt táborozik hatvan súlyosan fogyatékos és ép gyermek péntekig a szegedi Partfürdőn. A szervezők állítása szerint egyedülálló az országban a Kéz a kézben toleranciatábor.

Szabó C. Szilárd

16 lépcső


A gyerekek egy betonépületben laknak a Partfürdőn, ahová 16 lépcsőn lehet felmenni. Ez nagy nehézséget jelent a sérült gyermekeknek, akik között sok a mozgáskorlátozott. A szervezők remélik, hogy akadálymentesítenek majd a kempingben néhány épületet.

Flóra már a meleg vizes medencében lubickolt úszógumival tegnap a Partfürdőn, amikor Dani még a kerekesszékében várta segítőjét, Berta Évát. A GEMMA fejlesztőiskola szakmai vezetője lapunknak elmondta, a hétfőn indult speciális táborban harminc-harminc GEMMA-s és ép gyermek tölti együtt az időt.


– Hozzánk súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermekek járnak, akiket komplex módon fejlesztünk – mondta [namelink name="Berta Éva"].


– A tábor nemcsak nekik jelent hatalmas élményt, de szüleiknek is – hangsúlyozta Berta Éva. A logopédus szerint az egyedülálló nyári program megerősíti a szülők önértékelését is, újabb erőt ad nekik, mert látják, gyermekeiknek megvannak azok a lehetőségeik, mint ép társaiknak.


– Integráció és tolerancia – ezt hangsúlyozta a táborral kapcsolatban [namelink name="Gulicska Irén"], az Új Világ Alapítvány elnöke. A pitvarosi székhelyű szervezet finanszírozza pályázati pénzből az ötnapos, bentlakásos tábort a Partfürdőn. Gulicska elmondása szerint az ép gyermekek szülei tisztában voltak azzal, milyen táborba íratják be a gyermekeiket.

 

Együtt táboroznak sérült és ép gyermekek a Partfürdőn. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Annyira kapós volt a tábor, hogy két nap alatt beteltek a helyek – mondta az elnök. A nagy érdeklődést és az összefogást mutatja, hogy az önkéntesek mellett három frissen végzett gyógytornász is jelentkezett a táborba, hogy tapasztalatokat szerezzen.


Gulicska Irén és Berta Éva elmondása szerint szociális szempontból is egyedi a tábor, hiszen a gyerekek a Partfürdő vendégeivel is találkoznak. Megszervezhették volna az egészet egy elszeparált helyen is, de tudatosan választották a kempinget.


 – Megtanulják az ép gyermekek, hogy nem kell félniük a sérült kortársaiktól, akik másképpen kommunikálnak, kicsit hangosabban, zajosabban, mint ők. Sőt sokat tanulnak tőlük, és rájönnek, jót lehet velük játszani, van humoruk, tudnak viccelődni. És ennek a tábornak ez a lényege – mondta Berta Éva.


 A gyerekek együtt strandolnak, sárkányhajóznak, kisvonatoznak és lovas kocsikáznak, együtt vesznek részt a kutyaterápiában, és együtt készítenek tárgyakat a kézműves-foglalkozásokon.


Amikor eljöttünk, a 9 éves Flóra boldogan, de már bágyadtan feküdt az úszógumiján. Elfáradt a GEMMA iskolába járó kislány. A súlyos izomsorvadásban szenvedő Danit pedig akkor tették be ketten a medencébe, ahol Berta Éva fogta a karjába, és mosolyogva, dudorászva sétálgatott vele a vízben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!