Szeged és környéke

2016.07.06. 08:30

Vissza a kerítéshez: közel 6000 rendőr a határon, erősített a honvédség is

Csongrád megye - Keddtől visszakísérik a kerítéshez a határtól nyolc kilométerre elfogott a menekülteket, majd útbaigazítják őket a tranzitok felé.

Szlavkovics Rita

Bár a helikopterek folyamatosan keringenek a levegőben, Mórahalom utcái kedden délelőtt békésnek tűnnek, egyetlen menekülttel sem találkozunk. Három-négy rendőrautó áll, szemmel láthatóan indulásra készen az utolsó útbaigazítást kapják.


– Az éjféltől hatályos törvény szerint teljesítjük a feladatot – erősítette meg az egyenruhás csoport vezetője.


Átellenben egy boltnál a korlátot támasztja két idősebb férfi. Naprakészek, hallottak arról, hogy mostantól már a határtól nyolc kilométerre elfogott menekülteket visszaszállítják a határra.

 

Vissza a kerítéshez. Fotó: Kuklis István (galéria)

Nyugalom a zöldhatáron

– Nyugtassa meg a kollégákat, hogy nagyon jó ez a nyolc kilométeres kitolás a határtól, mert most minden ki van zöldülve, árkok, bokrok vannak, erdők, nem lehet egy-két kilométeren belül elfogni őket – magyarázza a Kissori úton lakó [namelink name="Csányi Endre"].


Megerősítették a határőrizetet, és hétfő éjféltől hatályba lépett az a rendelkezés is, hogy a határtól számított nyolc kilométeren belül elfogott menekülteket visszafordítják, majd a határzárba beépített kiskapukon keresztül a legközelebbi tranzitzónához irányítják őket. [namelink name="Vígh László"] is örül az új módinak, bár tapasztalata szerint az elmúlt másfél évben sem jutottak be a menekültek a város területére. Egy fiatal lány azt mesélte, hogy míg eddig soha nem volt rá példa, most mégis a reggeli órákban arra lett figyelmes, hogy utcájukban egy ötvenfős csoportot ültettek le az árok szélére a rendőrök.

Most mintha többen lennének

– Korábban soha nem jutottak el az utcánkig, biztosan Ásotthalom felől jöttek, elképzelésem sincs, hogyan juthatott idáig ötven ember anélkül, hogy feltartóztatták volna őket – értetlenkedett a lány.

Vissza a kerítéshez. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA



A központtól nem messze lakó idős néni viszont még tavaly nyáron sem találkozott egyetlen menekülttel sem, szomszédja viszont beléjük botlott boltba menet, de mindösszesen egyetlenegyszer. – Baktattam a boltba, amikor előttem bandukoltak néhányan, de ahogy éppen észrevettem őket, már jöttek is a lovas rendőrök és elkísérték őket.


Mórahalmon nem várnak nagy változást az új helyzettől, még Nógrádi Zoltánnak sincsenek tapasztalatai. A polgármester úgy fogalmazott, hogy a település lakosainak a szubjektív biztonságérzete az egyetlen, ami érdekli őket.

Teljes bevetés

– Megerősítettük a határőrizetet, növeltük a honvédségi és a rendőri létszámot is – jelentette be Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó, aki Papp Károllyal, az országos rendőrfőkapitánnyal és a Honvéd Vezérkar vezetőjével, Benkő Tiborral  tartott közös sajtótájékoztatót Szegeden a keddtől életbe lépő változásokról.

 

Fotó: Török János

Mielőtt felsorakoztak volna a sajtó előtt a vezetők, pár percig lebegtették a katonai és rendőri helikoptereket az újságírók, főként a fotósok kedvéért. Majd Bakondi ismertette a változások lényegét, ami úgy tűnt, hogy a határ menti települések lakóinak nem okoz majd érezhető változásokat. Már a törvény parlamenti vitája idején is kiderült, hogy az új szabályozás a menekültek határon kívül tartását eredményezheti azzal, hogy a tranzitba terelik őket, ahol a kérelmüket jó eséllyel elutasítják, így azt Magyarországon nem nyújthatják be többé.

 

Fotó: Török János

Fotó: Török János

Az országos rendőrfőkapitány információi szerint kedden a tájékoztató időpontjáig a 826 határsértő közül 151 főt kísértek át a kapun, nem tanúsítottak ellenállást. A honvédség és a rendőrség mind létszámban, mind technikában erősített: a rendőri állomány létszáma eléri a hatezer főt is. Harmadik vonalként a polgárőrség is erősíti a határvédelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!