Életstílus

2016.07.05. 18:29

Bárki bekukkanthat II. Erzsébet gardróbjába

A gyermekkori jelmezeket, díszes estélyi ruhákat és hivatalos öltözékeket az uralkodó 90. születésnapjának alkalmából tárják a nagyközönség elé.

II. Erzsébet királynő gardróbját bemutató kiállítás nyílik júliusban a londoni Buckingham-palotában: a gyermekkori jelmezeket, díszes estélyi ruhákat és hivatalos öltözékeket az uralkodó 90. születésnapját ünneplő programsorozat keretében tárják a nagyközönség elé.

A brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonának kezelője, a Royal Collection Trust által szervezett, Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen's Wardrobe című kiállítást július 23-tól október 2-ig kereshetik fel az érdeklődők.

A tárlat több mint 150 tételét három helyszínre szétosztva nézhetik meg az érdeklődők. A Buckingham-palotabeli kiállítás az uralkodó gardróbjának egészébe nyújt betekintést.

A Windsor-kastélybeli kiállításon a fiatal Erzsébet hercegnő családi színházi esteken viselt jelmezei, későbbi káprázatos estélyi ruhái és hivatalos öltözékei kerülnek terítékre szeptember 17. és 2017. január 8. között. Az edinburghi Holyroodhouse-ban már április óta látható tárlaton a skótminta uralkodói toaletteken való visszaköszönése a fő téma. Ez a kiállítás október 16-ig látogatható.

Az utóbbi években a liverpooli származású Angela Kelly az uralkodó személyi asszisztense és első számú öltöztetője. A királynő klasszikus megjelenésének eléréséhez Kelly régi és új anyagokat, egyebek között a koronázás előttről való textíliákat is használ. A Buckingham-palotabeli tárlaton az a Kelly-féle ruha is helyet kapott, amelyet Vilmos herceg és Kate Middleton 2011-es esküvőjén viselt az uralkodó.

A fiatal Erzsébetet Norman Hartnell öltöztette: ő volt a felelős az uralkodó koronázási ruhájáért és ő koordinálta a Nemzetközösség országait érintő első, 1953-as körutazását is, amelyre száz új ruhát készítettek a királynőnek. Hartnell után Hardy Amies következett, azoknak a pazar ruháknak a megálmodója, amelyekben a 43. születésnapján készített portrékon látható az uralkodó.

Az 1970-es években Ian Thomas lett a királynő tervezője, aki sifonruhákkal gazdagította a királynő gardróbját. Az ő halála után Maureen Rose, majd John Anderson és üzleti partnere, Karl Ludwig Rehse volt a felelős az uralkodó ruhatárának jelentős részéért.

Erzsébet királynő áprilisban ünnepelte 90. születésnapját, hónapokkal az után, hogy megdöntötte üknagymamája, Viktória királynő 23 226 napos uralkodási rekordját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!