Makó és környéke

2016.07.05. 12:04

Leszakadt a mennyezet, elindult a plafon: életveszélyes házban él Zoltán és Katalin

Apátfalva - Az építéshatóság három házat életveszélyesnek nyilvánított Apátfalván. Az épületeket le kell bontani. Az egyik házban most is laknak. Megnéztük. Ahogy mondani szokás, már csak a szentlélek tartja össze a falakat. Sok dolga van a bejárati ajtóra függesztett szerencsepatkónak.

Kovács Erika

Rend és tisztaság


– Akik a töltésen túráznak, vagy kenuzni jönnek, elsőként ezt a romos házat látják – mondta az apátfalvi polgármester. – Amellett, hogy féltjük az ott lakók épségét, szeretnénk, hogy az ideérkezőknek szebb látványban legyen részük. Ha üres porta lesz, a közmunkásaink rendben tartják majd a környezetet. Célunk a rend és tisztaság.

A polgármester elmondta, még legalább 20 olyan ingatlan van Apátfalván, amit jó lenne minél hamarabb elbontani.

– Akkor dőlt ki a ház eleje, amikor 2006. augusztus 20-án az az óriási vihar volt. Emlékszik, amikor nagy baj volt Budapesten is, a tűzijáték alatt. Itt is tombolt a vihar. A falunk puffant akkorát, mint egy atombomba – mesélte [namelink name="Simon Zoltán"]. A 64 éves férfi és élettársa, az 50 esztendős [namelink name="Balogh Katalin"] Apátfalva Nagyköz utcájának szélső házában élnek.


A hatóság a közelmúltban kimondta, a ház életveszélyes, le kell bontani. Simonékén kívül még két ház jut erre a sorsra, de azoknak nincs lakójuk.


– Úgy emlékszem, 1975-ben lett az enyém. Kivásároltam a testvéreim részét. 1981-ben költöztünk ide, még az első feleségemmel. De ő már régen elment. Máshol él – mondta. Már az udvar felől is félelmetesen néz ki az ingatlan. A tornácoszlop ki akar dőlni. Az előszobába lépve ijedtünk csak meg igazán. A hátsó fal hiányzik.

 

A ház utcafronti részén a szoba már összedőlt. Félő, hogy a többi része is erre a sorsra jut. A hatóság is kimondta, hogy az ingatlan életveszélyes. Fotók: Kovács Erika

A ház utcafronti részén a szoba már összedőlt. Félő, hogy a többi része is erre a sorsra jut. A hatóság is kimondta, hogy az ingatlan életveszélyes. Fotók: Kovács Erika

[namelink name="Simon Zoltán"] azt mesélte, az meg akkoriban borult földre, amikor Szombathelyen földrengés volt. Az előszoba mennyezete is vészjósló. Van, ahol már leszakadt, máshol éppen erre készül. A kisszoba maradt viszonylag épen, de már ott is elindult a plafon. A falak feketék. Az első szoba, vagyis tulajdonképpen a ház elejének fele már nincs meg. Összedőlt. Megkérdeztük, mennyit költöttek mostanában állagmegóvásra.


– Utoljára ideköltözéskor meszeltünk ki. Annak már több mint harminc éve. Pár éve, amikor a ház eleje kidőlt, a tetőt helyre akartam hozni. Vettem téglát, cserepet. Tetőlécre nem telt. A tető beázott, ez nagyon sok kárt okozott. Valószínűleg ezért dőlt ki az előszoba hátsó fala is – mondta a férfi. Katalintól megtudtuk, élettársa nyugdíja 27 ezer, mellé jön az ő rokkantságija, és a látáscsökkenése miatt fogyatékossági támogatásban részesül. Azt mondta, sokba kerül a betegségeik kezelése. A házra nem tudtak költeni.


– Ilyen körülmények között nem maradhatnak. Ennek előbb-utóbb tragédia lenne a vége, ezt nem várjuk meg – mondta [namelink name="Szekeres Ferenc"], Apátfalva polgármestere. – Ezért is kezdeményeztük a hatóságnál az életveszélyessé nyilvánítást. A lakóknak van a Maros utcában egy másik ingatlanuk. Azért nem költöztek oda, mert ott nincs villany. Önkormányzatunk vállalja, hogy kifizeti a visszavezetés költségeit, ami 80-100 ezer forint körüli összeg, és segítünk az átköltözésben – tudtuk meg a polgármestertől. Utána az építéshatóság elbontatja az ingatlant, a másik két házzal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!