Ország-világ

2016.07.02. 09:19

Túszdráma Dakkában - 23 tússzal végeztek a támadók

Huszonhárom túszukkal végeztek a dakkai terrortámadás elkövetői péntek éjjel a bangladesi főváros két előkelő éttermében, az áldozatok többsége külföldi volt, elsősorban olasz és japán állampolgár - közölték a hatóságok szombaton.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam dzsihadista csoport vállalta a felelősséget a terrormerényletért.


Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter Milánóban megerősítette, hogy kilenc olasz - köztük 4 férfi és 5 nő - holttestét azonosították az áldozatok között. A támadást egy tizedik társuk túlélte.


A japán kormány szóvivője Tokióban hét japán - köztük 5 férfi és 2 nő - halálát erősítette meg. Szuga Josihide, a miniszterelnöki kabinet főtitkára elmondta, hogy a támadáskor összesen nyolc japán volt az étteremben, s egyiküket lőtt sebbel kórházban ápolják. A japánok a tokiói kormány egy dakkai projektjénél dolgoztak tanácsadóként.


Az áldozatok között washingtoni és újdelhi közlés szerint egy amerikai állampolgár és egy 19 éves indiai nő is volt.


A washingtoni Fehér Ház közölte, hogy kapcsolatban maradnak a bangladesi hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megadnak. A dakkai terrortámadás okozta aggodalmak miatt India néhány keleti és északkeleti államában magas fokú készültségbe helyezték a biztonsági erőket.


Bangladesi rendőrségi források elmondták, hogy 20 külföldi és 3 bangladesi túsz holttestére bukkantak a helyszínen, miután a hadsereg és a félkatonai erők tagjai, valamint a rendőrség kommandósai véget vetettek a több mint tíz órán át tartó túszejtő akciónak, amelyet a Gulsan diplomatanegyed két előkelő éttermében hajtottak végre az iszlamista fegyveresek.

 

Túszdráma Dakkában


Az iszlamista terroristák a két tóparti étterem - a Holey Artisan és az O,Kitchen - vendégei közül mintegy 35-öt ejtettek túszul pénteken késő este, s a halálos áldozatok többségét még az éjjel kivégzésszerűen, késsel kaszabolták le - mondták el a túlélő szemtanúk. Előzőleg különválasztották őket a Koránból idézni tudó, szerintük hithű vendégektől.


A bangladesi biztonsági erőknek szombat reggel 13 túszt, köztük egy japán férfit és két Srí Lanka-it sikerült kiszabadítaniuk, miután helyi idő szerint reggel 7 óra 40-kor megrohamozták a helyszínt, és a hadsereg szóvivőjének elmondása szerint "12-13 perc alatt legyűrték a terroristákat és teljes ellenőrzésük alá vonták a helyszínt".


A szóvivő szerint a kommandós akcióban hét terroristát fogtak el, a többieket megölték.


"Mély haragot érzek amiatt, hogy annyi ártatlan ember vesztette életét ebben a barbár és gyalázatos terrorcselekményben" - mondta Abe Sindzó japán miniszterelnök Tokióban.


Matteo Renzi olasz kormányfő a nemzet "fájdalmas veszteségéről" beszélt. "Olaszország egységes marad a radikális iszlám okozta tragédiával szembesülve, és nem fog meghátrálni azoknak az őrültségétől, akik le akarják rombolni mindennapi életünket" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában