Szeged és környéke

2016.06.30. 12:30

Kétszáz új munkahelyet teremt a szegedi szoftverfejlesztő cég

Három lépésben összesen 18 ezer négyzetméteres minőségi irodaház épül a Felső Tisza-parton. Kétszáz új munkahelyet is teremtenek - ugyanennyi parkolóhelyet alakítanak ki házon belül és a Bertalan híd alatt, illetve sok biciklitárolót.

Dombai Tünde

– Első körben az iskolaépületet építjük át: bővül az udvar felé, és két szintet húzunk fel a tetejére. Ez az első ütem, ami jövő májusra készül el, és már teljes egészében kiadtuk. Legnagyobb bérlőnk az EPAM Systems, amely 500 munkatárssal költözik be az eddigi helyéről, ahol most 300-an dolgoznak – mutatta be a felső Tisza-parton készülő építkezést a beruházást menedzselő magyar Futureal iroda-bérbeadási és vagyongazdálkodási igazgatója, [namelink name="Berki J. János"]. A komplexum hivatalos neve: SZGD Innovation Incubator.

 

Berki J. János, a Futureal iroda-bérbeadási és vagyongazdálkodási igazgatója,  Botka László polgármester, Vinkó Bence, az EPAM Systems Kft. ügyvezető igazgatója  és Nagy Sándor alpolgármester az építk

Berki J. János, a Futureal iroda-bérbeadási és vagyongazdálkodási igazgatója, Botka László polgármester, Vinkó Bence, az EPAM Systems Kft. ügyvezető igazgatója és Nagy Sándor alpolgármester az építk


Második lépésben a régi tornatermet bontják el, a helyére pedig hasonló magasságú, csak „dundibb" irodaházat húznak fel. A harmadik ütemben pedig a Bertalan híd felőli sarkon a fák helyén építenek egy harmadik irodaépületet. Az utóbbi kettőnek nincs határideje, ezeknek befejezése a kereslettől függ. A régi iskolaépületnek és a harmadik irodaháznak a Felső Tisza-part felől lesz a főbejárata. A második épületet az udvar felől lehet megközelíteni.

 

A cég kizárólag a régi Széchenyi-gimnázium egykori területén építkezik, és összesen 18 ezer négyzetméter irodaházat tervez. A munkálatok nem zavarják a már belakott irodákat, mert korszerű dilatált és légkondicionált létesítmények lesznek. Igény szerint akár össze is lehet majd nyitni a három épületet.

Parkolók

Parkolóhelyeket is létesítenek. Amíg a második és harmadik épület nem áll, addig azok helyén, utána pedig azok alatt lehet letenni az autókat. A két újabb épület ugyanis cölöpökön áll majd, és alatta fedett helyen elfér 121 jármű. Tárgyalnak a közútkezelővel is, mert a Bertalan híd alatt zárt és őrzött parkolót létesítenének 83 hellyel. A parkolónál is több biciklitárolót kértek a bérlők az épületek köré. Biztosítanak hozzájuk öltözőt, ruhaszárítót, tusolót. A Kis-Tisza utcát és a járdát is felújítják. Ott parkolni továbbra sem lehet, és nem nyitják ki az utcát a Hajós utca felé.

 

A makett: 18 ezer négyzetméter, hatszintes irodaházat tervez a beruházó, lesz 7 ezer négyzetméteren szoftverfejlesztő cégeknek.

A makett: 18 ezer négyzetméter, hatszintes irodaházat tervez a beruházó, lesz 7 ezer négyzetméteren szoftverfejlesztő cégeknek.

A kategória = minőségi

Mit jelent, hogy A kategóriás irodaház? Új építésű, exkluzív külsővel és belsővel, korszerű gépészettel, álpadlóval vagy -mennyezettel, és optimális munkafeltételeket biztosít.


– Szeged egyetemi város, és nagyon támogatta letelepedésünket az önkormányzat – mondta a tegnap tartott sajtótájékoztatón a bérlők szempontjáról [namelink name="Vinkó Bence"]. Az amerikai hátterű EPAM Systems Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, szoftverfejlesztő cégük 2008-ban 20 alkalmazottal 200 négyzetméteren kezdett a városban. Jelenlegi fejlesztőközpontjukban 300-an dolgoznak 4 ezer négyzetméteren. A Futureal-csoportnak ez az első vidéki projektje. Döntésük hátteréről Berki J. János elmondta, a kiváló képzéseknek köszönhetően a régióban jelentős bővülés előtt áll az informatikai szektor, és komoly az igény a szolgáltató központokra is. Szegeden már több nemzetközi informatikai cég jelen van, amelyek bővítést terveznek, és új érdeklődők is jelentkeznek. A városban viszont nem volt klasszikus A kategóriás irodaház.


Eddig 3300 állás


Botka László (MSZP) polgármestertől megtudtuk, az utóbbi években az informatika területén 2500 új munkahely jött létre Szegeden. Emellett több nagy cég szolgáltató központját is idetelepítette, eddig 800 állást teremtve. A Széchenyi-gimnázium épületéről megírtuk: 280 millió 800 ezer forintos alapáron, verseny nélkül kelt el, miután többször évekig hirdette az önkormányzat (2016. december 29.: Minőségi irodaház lesz a Felső Tisza-parton).


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!