Makó és környéke

2016.06.30. 12:09

Veszélyben a makói szülészet

Nincs elég orvos a makói kórházban működő szülészet-nőgyógyászati osztályon, ezért lehet, hogy egy időre át kell szervezni - mondta Kallai Árpád főigazgató a képviselő-testület előtt tegnap. A makóiakat hónapok óta foglalkoztatja, megmarad-e a szülészet.

Sz.I.M.

Az osztály bezárásáról keringő hírek két hónapja kerültek terítékre a városházán. Az akkori ülésen ott volt Nagy Jenő, a vásárhelyivel összevont intézmény makói vezetője, aki elmondta, a szóbeszéd amiatt indult, hogy a 7 itteni orvosból 2 hamarosan nyugdíjaskorba lép és visszavonul. Azt is kijelentette, bezárást nem terveznek, dolgoznak a személyi kérdések megoldásán (2016. április 28.: Nem zár be a szülészet Makón).  Ez azonban, mint a lapunk által alapított Facebook-csoport, az 5828 tagot számláló Makón élek oldalán olvasható bejegyzések, hozzászólások tanúsítják, nem nyugtatta meg a kismamákat.


Emiatt az utóbbi hetekben többször próbáltunk érdemi információhoz jutni az osztály sorsát illetően, de a főigazgató mostanáig külföldön volt, más pedig nem nyilatkozott lapunknak.


Kallai az ülésen azt mondta, a probléma, amivel küzdenek, nem új és nem is egyedi helyzet. Jelenleg a makói osztály orvosainak átlagéletkora 63 év, az orvoshiány pedig országosan ismert, az utánpótlás tehát nem könnyű. Adtak fel álláshirdetést, személyesen is keresték a szóba jöhető orvosokat, végzős hallgatókat, de egyelőre nincs jelentkező az üresedő helyekre. A nyári hónapokban a kollégák biztosítják a zavartalan működést, de ha helyzet nem oldódik meg, szükség lehet az ideiglenes átszervezésre. Hogy ez pontosan mit jelent, a főigazgató nem mondta ki. Azt azonban igen, hogy ez esetben az osztály dolgozói továbbra is a makói kórházban maradhatnak, átmenetileg más osztályon kaphatnak munkát.


A hosszú távú megoldás érdekében a kórház felvette a kapcsolatot a szegedi klinikai központtal, Farkas Éva Erzsébet polgármester pedig a város nevében azt ajánlotta fel, hogy lakást ad az itt munkát vállaló fiatal orvosoknak, illetve 5 milliós ösztöndíjalapot különítenek el nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!