Szeged és környéke

2016.06.30. 16:00

Nem versenyez Wagnerrel

A miskolci színház művészeti vezetője, Szabó Máté rendezi a szabadtéri első Wagner-operáját, a pénteken és szombaton látható A bolygó hollandit, amit újszerű, kozmikus közegbe helyezett.

F. Szalai Anna

Noha nyolc éve a kisszínházban már bemutatkozott Szabó Máté, a szabadtéri színpada új terep számára.

– Itt nagyobb mozgások érvényesülnek, radikálisabb a térkezelés, de a színészi jelenlét ugyanolyan hatással bír – foglalja össze a fiatal rendező eddigi tapasztalatait.


Meglepő társítás lehet Wagner tengeren bolyongó hollandija és az űrutazás, Szabó Máté fejében is rajzolódott egy hagyományosabb látványvilág – de aztán megfordult a nézőtér, és elvetette.


– Nem versenyzek a szerzővel a tenger és a vihar ábrázolásában – jelentette ki. – Arra gondoltam, hogy azt az univerzalitást vagy nagyságrendet, amiben Wagner gondolkodik, ilyen költőinek nevezhető túlzással lehetne

a megfelelő keretbe rakni.


A bolygók közti utazás fókuszba helyezi azt is, hogy milyen fantasztikus módon zenésíti meg Wagner a vihart. Sok sci-fi zenéje wagneri, ez az előadás pedig olyan, mintha megtaláltuk volna a filmet Wagner művéhez.

A magány szélsőséges ábrázolásában segít Khell Csörsz díszlet- és Füzér Anni jelmeztervező látványvilága.


– A díszlet lényege, hogy kizökkenti az embert a megszokott téregyensúlyból

– meséli Máté. – Szoktam makettezni a tervezés során, hogy merre mozogjanak az elemek, de ez a tér megviccelt, nehezen kimérhető arányok vannak benne. A folyamatos dőlés, borulás egy nem földi dimenziót akar megjeleníteni, kicsit mintha elveszne a gravitáció. Minden elem és jelmez többértelmű, kifejezheti az üres

teret vagy a hajó közelségét,lehetünk irányítóközpontban vagy odakint. Igazából olyan világot képzeltünk el, melyben az űrbéli utazás éppolyan hétköznapi, mint Wagner idejében a tengeri hajózás – ettől pedig nem állunk távol. A lényegen nem változtat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!