Makó és környéke

2016.06.29. 21:25

Mégsem választottak új díszpolgárt Makón

Sokan várták, végül napirendre sem tűzték a díszpolgárválasztást a képviselő-testület tegnapi ülésén Makón. Benyújtották a második pályázatot a jelentős részben romák lakta Honvéd városrész felemelésére - ha nyer, út, csatorna, közösségi ház épül.

Szabó Imre

Eredeti helyéhez közel, a városházához, a Kossuth-szobor társaságába kerül a Návay-szobor – jelentette be a makói testületi ülésen Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP). Elmondta: a beruházás közel 100 millióba kerül, amihez 70 milliót központi támogatásként kap a város, a többire a Miniszterelnökség tett ígéretet. A szobor makettjét július elején mutatja be az alkotócsoport, az avatás október végén várható.


A legnagyobb eldöntött pályázat a Honvéd városrész felújítását szolgáló volt, amelyre a városvezetés reményei szerint hamarosan 730 milliót költhetnek – önerő nem kell hozzá. Megírtuk, egy 219 milliós pályázatot már beadott a város, elsősorban programok szervezésére. A mostaniból szeretnék felújítani a 16 itteni önkormányzati bérházat, aszfaltot terítenek vagy újítanak fel, vízelvezető csatornákat építenek 14 utcában, és térfigyelő kamerákat telepítenek a közbiztonság javítása érdekében. Megépülhet a városrész közösségi központja is, információink szerint a Berzsenyi utca Bem és Türr utca közti szakaszánál. Emlékezetes, hogy az épület tervezett funkciói közül nagy felháborodást váltott ki Honvédban a közösségi fürdőszoba – ez a mostani anyagban már nem olvasható. Farkas Éva Erzsébet azt mondta, bízik abban, hogy az összesen 1 milliárdos beruházás a több évtizedes stagnálás után fordulópontot hoz a városrész életébe.


A talán leginkább várt napirendi pontot, az idei díszpolgár megválasztását – zárt ülésen tárgyalták volna a képviselők – egy másikkal együtt már az ülés kezdetén törölték. Júliusban döntenek, a díjat pedig augusztus 20-án adják át.

Félórás migránsvita

Bár a kérdésnek pillanatnyilag nincs különösebb aktualitása, a leghosszabb és legszenvedélyesebb, személyeskedést sem nélkülöző szópárbaj a migránskvóta elleni népszavazásról szólt. A vitát Hadik György (Fidesz–KDNP) nyitotta, felhívta a figyelmet a voksolás fontosságára. Frakciótársa, Toldi János helyeselt, Török Miklós (DK) viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nincs szó kényszerbetelepítésről, csak 1300 menekült kérelmének itteni elbírálásáról. Kovács Sándor (Fidesz–KDNP) is szavazásra buzdított, Czirbus Gábor alpolgármester még Törököt is arra kérte, hogy voksoljon. Kovács egyébként Gyurcsány magyar hangjának nevezte Törököt, aki a személyeskedő megjegyzést gunyorosan köszönte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!