Ország-világ

2016.06.29. 15:14

Libanon és Jordánia újabb terrortámadásoktól tart

Az elmúlt héten súlyos merényleteket követtek el a két ország szíriai határán.

Újabb terrorcselekményektől tart Libanon és Jordánia is annak nyomán, hogy az elmúlt héten súlyos merényleteket követtek el a két ország szíriai határán. Bejrút szerdán politikusok és humanitárius szervezetek elleni támadások veszélyére figyelmeztetett, míg Ammán a terrorveszélyre hivatkozva nem engedi be a segélyeket a szíriai határnál lévő menekülttáborba.

Nabih Berri, a libanoni parlament elnöke közölte: olyan információk birtokába jutottak, amelyek szerint terrorista csoportok támadásokat készülnek végrehajtani néhány ismert politikus és az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) ellen. Az Addiyir című napilap Berrit idézve arról számolt be, hogy az UNIFIL-t tájékoztatták a veszélyről, a szükséges óvintézkedések megtétele érdekében. A libanoni házelnök szerint "a küszöbön álló terrorveszély" miatt a libanoniak egységére van szükség, még ha a politikai kérdésekben nincs is konszenzus.

Tammam Szalám libanoni kormányfő kedden egy biztonsági tanácskozáson elnökölt és a kabinet rendkívüli ülésének összehívását sürgette, miközben arra figyelmeztetett, hogy hazája "a fundamentalista terrorizmussal való szembenézés új szakaszába lépett". A tanácskozásra egy nappal azután került sor, hogy a szíriai határtól néhány kilométerre lévő, Bekaa régióbeli Kaa községet merényletsorozat rázta meg, amely legalább öt ember életét követelte, több mint 25-en pedig megsebesültek.

Közben jelentősen romlott a humanitárius helyzet a jordániai-szíriai határon is, ahol nagyjából 70 ezer menekült látja kárát a terroristák tevékenységének. A térségben a hadsereg ellen múlt kedden elkövetett merénylet óta az ammáni kormány nem engedi a segélyek eljuttatását a határon kialakult menekülttáborba, azt ugyanis az Iszlám Állam "enklávéjának" tartja.

A humanitárius szervezetek állítása szerint a június 21-i, hét halálos áldozatot követelő öngyilkos támadás óta nincs hozzáférésük az északkelet-jordániai Rokbane régióban lévő táborhoz. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet által vállalt támadás után néhány órával a jordániai hadsereg nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva "zárt katonai övezetté" nyilvánította a Szíriával közös határt.

Mohamed Mománi kormányszóvivő az AFP francia hírügynökségnek szerdán elmondta, hogy a hatóságoknak meggyőződésük, hogy "az övezet, ahol a menekültek csoportosulnak, az Iszlám Állam menedékhelyévé vált".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában