Szeged és környéke

2016.06.29. 15:08

Szeptemberben döntenek a sorozatgyilkos, Bene László jövőjéről

A márciusban elrendelt személyiségszerkezetet is vizsgáló szakértői vélemény elkészülése ellenére nem döntött szerdán a büntetés-végrehajtási bíró a sorozatgyilkos Bene László jövőjéről a szegedi Csillag börtönben. További papírokat kért be az ügyben, a férfi jövőjéről csak szeptemberben döntenek.

Munkatársunktól

A nyarat még biztosan a rácsok mögött tölti a sorozatgyilkosságért 1994-ben életfogytiglanra ítélt Bene László.

Akkor ez 20 év szabadságvesztést jelentett úgy, hogy az elítélt feltételes szabadságra bocsátását 5 évvel meghosszabbíthatják. A 20 év 2014-ben telt le, amit a büntető-végrehajtási bíró a büntetés-végrehajtási intézet véleménye és Bene személyes meghallgatása után két évvel meghosszabbított. Idén márciusban – ahogy megírtuk –, nem jogerősen a négy ember haláláért felelős férfi feltételes szabadon bocsátásáról döntött a büntetés-végrehajtási bíró.


Az indoklás akkor azt volt, hogy Bene László az elmúlt két esztendőben a bíró álláspontja szerint kifejezetten pozitív irányú magatartást tanúsított. Több jutalmat érdemelt ki, emellett zárkamegbízotti tisztségével segítette a büntetés-végrehajtási intézet rendjének betartását. Ezt a döntést a feltételes szabadság kihirdetése után néhány nappal másodfokon hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa, amely az ügyben új eljárást írt elő. Álláspontjuk szerint nem tisztázták kellőképpen, hogy Bene László szabadulása után törvénytisztelő életmódot fog folytatni, ezért többek között elrendelték a férfi személyiségszerkezetének szakértői vizsgálatát. A szakértői vélemény elkészült, mely a Blikk információi szerint azt is tartalmazza, hogy „a bűnismétlés veszélye fennállhat".


A megismételt eljárást ennek a véleménynek a birtokában tartották meg szerda délelőtt a szegedi Csillagbörtönben, ahol a most 66 esztendős férfi kiengedéséről még mindig nem született döntés. A büntetés-végrehajtási bíró további iratok beszerzését kérte az ügyben, így Bene László feltételes szabadságra bocsátásáról leghamarabb szeptemberben születik döntés. Idéntől már évente kell felülvizsgálni szabadságra bocsátásának lehetőségét, és az elítélésekor hatályos Btk. szerint még legfeljebb három évig tudják rácsok mögött tartani. Ha letelik a kiszabott húsz éven felüli öt esztendő, a férfi 2019-ben mindenképpen szabad ember lesz.


Bene László eddig 22 évet töltött fegyházban, ahol csak néhány hónapot dolgozott, ajándéktáskákat hajtogatott a cellájában. Ennyi munkával semmi pénzt nem tudott félretenni nyugdíjas éveire, és fegyházba kerülése előtt se volt bejelentett munkahelye. A magát sorozatgyilkos helyett gengszternek tituláló férfinak vannak hozzátartozói, de állítólag mégsem ők, hanem egy civil szervezet venné a szárnyai alá szabadulása után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!