Makó és környéke

2016.06.28. 09:52

Törvényesen büdös az új vizünk

Milliárdokat, százmilliókat költöttek településenként arra, hogy az uniós szabványnak is megfeleljen az ivóvíz, de rengeteg a panasz. Felbontott szerződés, szétpattant csövek, klórszag. A fogyasztóban van a hiba?

Bakos András

Alig két hétig kapta Nagyér új rendszeréről az ivóvizet Pitvaros, Ambrózfalva és Csanádalberti lakossága.

– Büdös volt, ihatatlan. Pár napja ez elmúlt, de ahogy hallom, azért, mert visszakapcsolták a régi rendszert – mondja a pitvarosi Móricz Zsigmond utcában lakó [namelink name="Dovalovszki Mihály"]. Úgy tudjuk, abban a szűk két hétben az iskolában a gyerekek se itták meg, ami a csapból folyt.


Nagy a nyomás


Az új rendszerben a nyomás is majdnem duplája a réginek, bár ez a szabványos. Több háznál eltört a vezeték, olyan helyen is, ahol csak nyolc éve készült el. Érkezett panasz a polgármesteri hivatalba megpattant bojlerről, arról, hogy zuhanyozás közben csíp a víz, biztosan a klór miatt. – Ilyet a szakértő szerint nem érezhettek az emberek, ahhoz nagyobb klórkoncentráció kellene. Tény, hogy volt ilyen észrevétel – erősítette meg [namelink name="Radó Tibor"] pitvarosi polgármester. Az ivóvízminőség-javító programról van szó. Erre csak a Dél-Alföldön mintegy 85 milliárd forintot költöttek az utóbbi években. A pénz nagy részét az Unió adta, azért, hogy az itt élő 1,2 millió ember is az EU-szabványoknak megfelelő ivóvizet ihasson, amelyben az arzén, vas, mangán és minden más anyag mennyisége a törvényes határérték alatt marad.

 

Vas vagy klór?


Ezekkel a beruházásokkal egyelőre csak a baj van. Szeged és Algyő tavaly decemberben szerződést bontott az ottani kivitelezővel a késés miatt (2015. december 16.: Gáz van az ivóvízprogrammal). Egy éve jó néhány dél-alföldi kútnál baktériumos fertőzést észleltek, azt orvosolták. Makón az első próbaüzemnél a korábbinál sárgább, koszosabb víz folyt a csapból, vissza kellett térni a régire (2015. december 18.: Makón még a régi vizet isszák). Büdös vízre panaszkodtak a szentesiek (2016. február 29.: Szaga van a lapistói víznek) és a balástyaiak (2016. április 6.: Büdösnek tartják a csapvizet Balástyán).


– Pitvaroson még tart a próbaüzem, és most tényleg visszakapcsolták a régi rendszert, amelynek a vize nem szabványos. A megengedettnél több benne a vas és a mangán – mondja Radó Tibor. – Ez mindig vöröses-barnás lerakódást okozott. Az új, nagyéri vízből ezt kiszűrték, de tényleg más íze lett a klórtól. Azt mondják, jobb lesz, ha a Nagyértől idáig vezető műanyag csőben létrejön egy biofilmréteg. A műanyag ízt így legalább nem érezzük.


Zuhany után testápoló


Csanádalbertin úgy bonyolódott a helyzet, hogy most nem saját régi kútjából, hanem Pitvarosról kapja a vizet a község. – Az első napokban előfordult, hogy kétszer zuhanyoztam le, és aztán be kellett magamat kenni testápolóval, olyan volt a víz – mondja [namelink name="Csjernyik Zoltán"], Csanádalberti polgármestere, akinek az ivóvíz-szolgáltatás a szakmája. – A csőhálózatot át kellett öblíteni. Azt gondolom, nem lesz gond a nagyéri rendszerrel, de ha újraindítják azt a vizet, el kell telnie két hétnek, hogy megfelelő legyen, ami a csapból folyik.


A régi se tetszik


Csanyteleken még nem az új rendszerről jön a víz, a helyiek mégis panaszkodtak, az üledék miatt. Az észrevételeket Forgó Henrik polgármester három hete továbbküldte a kormányhivatal népegészségügyi osztályára. „A rendelkezésünkre álló vízvizsgálati eredmények szerint a csanyteleki ivóvíz minősége a vas- és az ammóniatartalom kivételével megfelel az ivóvíz minőségi követelményeinek" – reagált [namelink name="Surányi Anita"] járási tiszti főorvos. Épp e két anyag jelenléte miatt épül az új tisztító, amely még nem működik. A mostani csanyi víz hivatalosan „fogyasztásra alkalmas, azonban azt kifogásolt minőségű ivóvíznek kell tekinteni".


Mosat, öblít, szert adagol


A hálózati ivóvíz a legsűrűbben ellenőrzött élelmiszer – jelenti ki lapunknak küldött válaszában a szolgáltató, az Alföldvíz Zrt. Kormányrendelet írja elő, milyen értékeknél kell azonnal beszüntetni a szolgáltatást, és mikor elég, hogy a cég mosatja, öblíti a rendszert, vagy vegyszert adagol. Az Alföldvíz ellátási területén 111 településen zajlott minőségjavító beruházás, több mint 40 tisztító épült, új rétegekbe kutakat fúrtak a kivitelezők. Emiatt változott íz, szag, szín. „Az emberek természetesen érezhetnek vízminőségbeli változásokat, viszont ezek a változások csak érzékszervi panaszok lehetnek", a víz megfelel a kormányrendeletnek – hangsúlyozza az Alföldvíz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!