Szeged és környéke

2016.06.25. 08:38

Nagy-Britannia kilép az EU-ból

Nagy-Britannia, Csongrád megye - Félnek az angliai magyarok, nem tudják, mi lesz a Brexit után. Nagy-Britanniának a kilépésről döntő népszavazás után két éve van elhagyni az Európai Uniót. Kint dolgozó Csongrád megyeiekkel beszéltünk, akadt, aki részben megérti a britek lépését, más szerint viszont a szűklátókörűség nyert.

Segesvári Csaba

Nem London lesz Európa pénzügyi központja

– Az EU-szerződés vonatkozó cikke szerint annak a tagállamnak, aki elindul ezen a vonalon, két éve van, hogy tető alá hozza a válási szerződést. Addig minden érvényben marad, tehát egyelőre sem a munkavállalókat, sem az üzleti kapcsolatokat nem fogja érinteni a szavazás eredménye – nyilatkozta lapunknak Feledy Botond külpolitikai szakértő. Szerinte ugyanakkor elméletben még mindig elképzelhető, hogy a britek maradnak az Unióban. – Több forgatókönyv is elképzelhető. Vagy nem adják be a kilépési kérelmüket Brüsszelnek, de az is lehet, hogy egy politikai erő felvállalja, hogy szembemegy a nép döntésével a brit parlamentben. Jogilag az sem kizárt, hogy új népszavazást írjanak ki. Persze ez most politikailag valószínűtlen, viszont a Brexitre is ezt mondtuk. Az sem mellékes, hogy ezek után nem London lesz majd Európa pénzügyi központja. A Cityből a bankok költözködésbe foghatnak, az új székhely Németországban vagy Franciaországban lehet.
A Skóciában élő Náfrádi Balázs (balról) egy kiállításon.
A britek 52 százaléka szavazott az Európai Unióból való kilépésre csütörtökön. Az Egyesült Királyságban élő magyarok szerint nem lesz könnyű menet a kilépés. – Megértem, hogy sokan szavaztak a kilépésre, de félünk attól, hogy mi lesz velünk. A lézengőket viszont majd otthon tartja a kiválás – mondta a Skóciában élő és dolgozó [namelink name="Náfrádi Balázs"].

A Szegedről elszármazott férfi kisfia is kint született, a szabályok szerint skót állampolgár. Az Aberdeenben élő Balázs kifejtette, az angol szociális rendszer vonzza a potyázókat. – Ha a feleséged nem dolgozik, mert nem beszéli a nyelvet, akkor az állam támogat. A Working Tax Credit egyfajta adókedvezmény, ami a családi pótlékkal együtt már közel kiad egy fizetést.

Tény, munkanélküli segélyt csak 4 év után fizetnek, de még így is vonzó az Egyesült Királyság – mondta az asztalosként dolgozó férfi, aki szerint az angolok nem a kelet-európai migránsoktól tartanak, hanem a korábbi gyarmatokról ékező betelepülők miatt mérgesek a külföldiekre.

Érdekesség, Skócia az EU-ban maradásra szavazott, szakértők viszont már arról beszélnek, hogy a skótok most elszakadnának az Unión kívüli Egyesült Királyságtól. Emlékezetes, 2014 őszén a skótok népszavazást tartottak, arra voksoltak, maradnak az Angliával, Walesszel és Észak-Írországgal közös Unióban.

Mindenki kiakadt

[namelink name="Bede László"] nem fél a kilépéstől, mivel 5 és fél év angliai kintlét után megszerezte a tartózkodási engedélyt, hamarosan meglesz az állampolgársága is. – Egy londoni étteremben vagyok menedzser, mellette van egy fotós vállalkozásom. Mindenki kiakadt. Elkezdődött az aláírásgyűjtés a szavazás érvénytelenítésére – mondta Bede László.

– Az a helyzet, hogy a kilépésre szavazók nagy része vidéki kisvárosban él, és szűklátókörű. Nem fogja fel, mivel jár majd ez, csak azt szajkózza, amit a kilépéspárti UKIP vezetője, Nigel Farage és Boris Johnson mond. Szomorú – vélte Bobvos Ágnes. A fiatal nő szerint még a The Economist elemzői sem tudnak arra válaszolni, mi lesz az Egyesült Királyságban élő külföldiek sorsa, mi lesz azokkal az üzletekkel, amelyeket európaiak vezetnek évek óta sikeresen.

Nincs félnivalójuk

[namelink name="Pesti Péter"] 2009-ben költözött Üllésről Angliába. A 33 éves férfi egy Cambridge melletti faluban él párjával és 2 éves kislányával. Egy bolthálózat raktárában dolgozik. Élettársa, Renáta pedig fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozik egy egészségügyi intézményben. – A raktárunkban a dolgozók 90 százaléka külföldi. Most mindenki bizonytalan. Attól nem félek, hogy elveszítem a munkám, és esetleg haza kell költöznünk. Sajnos a kilépéspártiak nem voltak tisztában a következményekkel.
 

A Skóciában élő Náfrádi Balázs (balról) egy kiállításon.

A Skóciában élő Náfrádi Balázs (balról) egy kiállításon.

[namelink name="Szép Zsuzsanna"] 2002-ben költözött Angliába, a kereskedelemben helyezkedett el. Párja pedig 10 éve él ott, a helyi önkormányzatnál köztisztviselő. – Aki csak tudott, elment szavazni a környezetünkből. Úgy sejtjük, hosszú távon minden többe kerül majd, mint eddig. Minket a vízum és a munkavállalói engedély is érint. Úgy gondolom, félnivalónk nincs. Nem hinném, hogy emiatt elveszítenénk az állásunkat. Mi itt képzeljük el a következő éveket is. Itt vettünk házat, itt szeretnénk felnevelni a most 2 éves kisfiunkat – mondta lapunknak Zsuzsanna.

Idősek szavaztak a kilépésre

– Mindenhol abszolút érezhető a helyzet, a kolléganőim, akik tősgyökeres londoniak, mind ki vannak borulva: szabályosan betegnek érzik magukat attól, ami történt. Borzasztóan csalódottak – fogalmazott a Londonban élő [namelink name="Koltai Enikő"].
 

A Londonban élő Koltai Enikő szerint senki sem tudja, mi fog történni.

A Londonban élő Koltai Enikő szerint senki sem tudja, mi fog történni.

– Igazából senki nem tudja, hogy mi fog történni. Mindenki arról beszél, hogy milyen árak lesznek az üzletekben, hiszen a font harminc éve nem látott mélységbe zuhant rövid idő alatt. Az elkövetkezendő 5 hétben a törvényeket nem módosíthatják, így elvileg én megúszom, hiszen 3 év itt-tartózkodás után kérhet az ember letelepedési engedélyt, ami nekem megvan. London azon részén, ahol én járok, látszik az embereken, hogy nincsenek rendben a dolgok, kilátástalanság van jelenleg. A szavazási térképen is látszik, mennyire szoros volt a végeredmény. Igazából az idősek szavaztak a kilépésre, a fiatalok a bennmaradásra, de ők kevesen voltak, hiszen itt is 18 év felett lehet csak voksolni. London egyébként közel 60 százalékkal az uniós tagságot támogatta – mesélte a szavazás utáni tapasztalatait Koltai Enikő, aki tanárként dolgozik a brit fővárosban. Hozzátette, félelmetes, hogy a 15 éves gyerekeknek milyen erős véleményük van a helyzetről: tisztában vannak vele, hogy az ő jövőjük függ ettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!