Makó és környéke

2016.06.26. 11:35

Városkártyával spórolnak

Csongrád megye - Elsősorban fürdőjegyet vásárolnak a Makó-kártyával a Maros-parti város lakói, a hasonló vásárhelyi plasztiklapra viszont még várni kell. Csongrádon nincs, Szentesen a helybeliek egyszerűen a lakcímkártyájukra kapnak kedvezményt.

Munkatársainktól

A Makón 5 éve bevezetett városkártyából, mint a főtéri Infópontban megtudtuk, jelenleg pontosan 18 ezer 231 darab van. Az induláskor a cél az volt, hogy a bankkártyára emlékeztető, mágnescsíkkal ellátott plasztiklapocskával a turistáknál kedvezőbb áron válthassanak belépőjegyet a makóiak a Hagymatikum fürdőbe, a Hagymaház rendezvényeire, a moziba és a Maros-parti kalandparkba. A legtöbben tényleg erre használják, de elfogadják ezenkívül 55 makói üzletben, vendéglátóhelyen. 5–25 százalék kedvezményt vagy pontgyűjtési lehetőséget kínálnak.

Szentesen két hónapja vezették be a városkártyát, de más céllal, mint a Maros-parti városban. Ezt ugyanis nem elsősorban helybelieknek szánják, hanem turistáknak. A nemrég megnyílt Szentes Házban lehet kérni. Azok a szállásadók, vendéglátóhelyek, amelyek partnerként csatlakoztak az önkormányzat kezdeményezéséhez, a kártya felmutatása után 5 százalék kedvezményt adnak a végösszegből.

Eddig mintegy kétszázan váltották ki, és mintegy kéttucatnyi vállalkozás vállalta, hogy árengedményt ad rá. Ugyanakkor Szentesen is kapnak kedvezményt a helyiek például a fürdőbelépőre és más idegenforgalmi szolgáltatások igénybevételekor – egyszerűen a lakcímkártyával igazolhatják, hogy helybeliek.

Csongrádon nincs városkártya. Vásárhelyen sincs, de legalább ígéret már van. Az itt élőknek egyelőre úgynevezett Dr. Card-kártyájuk lehet, ami minden olyan információt tartalmaz, amelyre a mentőknek szüksége van. Ebből több mint 15 ezer darab készült.

A városháza elképzelése most az, hogy olyan elektronikusan leolvasható kártyát vezetnek be, amely az egészségügyit is helyettesíti, és személyes adatokat is tartalmaz, tehát azonosításra is megfelel. A helyiek a témában rendezett konzultáción javasolták, hogy ezzel – ahogyan Makón is – kedvezményt kaphassanak a városi üzletekben vásárló hódmezővásárhelyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!