Szeged és környéke

2016.06.26. 14:23

Jól fizető nyári munkát hozhat a nyelvtudás

Csongrád megye - Szegeden marad az az egyetemista, aki otthon nem talál diákmunkát. A legjobban az irodai, a telefonos ügyfélszolgálati munkákat fizetik, vagy azokat, amikhez nyelvtudás, illetve informatikai tapasztalat szükséges.

Salánki Zsófia

Melyik a legkifizetődőbb?


[namelink name="Kaluzsa Attila"] szerint a legnépszerűbb és a legjobban fizető állások az irodai, az adminisztrátori, a promóciós munkák, és azok, amikhez nyelv- vagy informatikai tudás szükséges. Ezek órabére bruttó 680 és 800 forint között mozog. Az egyszerűbb, betanított, fizikai munkákat pedig bruttó 640 és 680 forint közötti órabérben fizetik ki.

– Diákmunkásként egy gyárban csomagoltam a termékeket, de bármit elvállaltam volna. Jó volt a társaság is, elégedett voltam – mesélte a munkaügyi kapcsolatok és társadalombiztosítás szakos [namelink name="Horváth Arnold"], aki jelenleg a Fürge Diák Iskolaszövetkezetnél végzi szakmai gyakorlatát. Nemrégiben még neki segítettek az irodában, most már ő is a munkát kereső diákok ügyes-bajos dolgait intézi.


– Az egyetemisták a szorgalmi időszakban is dolgoznak, de nyáron még többen keresnek valamilyen pénzkereseti lehetőséget. Ilyenkor a gyorséttermek, kalandparkok és az áruházak is több diákot foglalkoztatnak. A nyári szabadságolások miatt a pénztárakba, árufeltöltésre is több hallgatót keresnek – mondta lapunknak Kaluzsa Attila, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet kelet-magyarországi területi igazgatója.

 

 Népszerű a teljesítménybér


[namelink name="Legény Evelin"], a Meló-Diák Iskolaszövetkezet projektvezető asszisztense úgy tapasztalta, hogy a teljesítménybéres munkákat is keresik az egyetemisták, főleg a szorgalmi időszakban. – Ezek általában négyórás éjszakai munkák, ilyen például az újság-összekészítés – tájékoztatott Legény Evelin.

Azt is megtudtuk, hogy az egyetemistákat általában a szolgáltatási és a termelési szektorban alkalmazzák. Szegeden sokan helyezkednek el például a feldolgozóiparban, a tejiparban, de az irodai munkák is nagyon népszerűek. Akik Szegeden végzik felsőfokú tanulmányaikat, de más vidéki városban élnek, gyakran hazaköltöznek nyáron, ott is találnak maguknak pénzkereseti lehetőséget.


– Szentesen és Hódmezővásárhelyen nagyon erős a mezőgazdaság. Szentesen sokan dolgoznak a paprika- vagy a paradicsomtermesztésben, a húsfeldolgozó-iparban, olykor kukoricát címereznek. Vásárhelyen, Makón is hasonló a helyzet – fogalmazott Kaluzsa Attila.


Elárulta, hogy azok az egyetemisták, akik kisebb településeken élnek – például Békés megyében –, inkább Szegeden maradnak, hiszen ott diákmunkák terén is több a lehetőség. Hangsúlyozta: minél hamarabb érdemes jelentkezni, hiszen most indul a nagy roham, mindenki júniusban szeretne munkát találni egész nyárra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!