Foci EB 2016

2016.06.25. 02:45

Magyaros vízen járás Eb-n - jegyzet

<i>Ez a magyar válogatott nem fog megijedni a saját árnyékától, rendben lesznek a srácok fejben a torna titkos esélyesének tartott belgákkal szemben.</i>

Szeghalmi Balázs


A portugálok ellen két gólt szerző Dzsudzsák Balázs nyilatkozta a meccs után, hogy "én sem tudom megmagyarázni, mi ez a döbbenetes feljavulás a részünkről. Mióta tudunk ilyen szinten futballozni, valamint megnyerni egy Eb-csoportot". A magam részéről az első biztató jeleket 2009. szeptember 5-én láttam. Élőben tudósítottam a Népstadionból, vb-selejtezőn Svédország volt az ellenfelünk. A mérkőzés döntő részén a svédek őrizték egygólos előnyüket, mire Huszti a 80. perc környékén egyenlített. A hosszabbításban mindent egylapra feltéve támadtunk, de elveszítettük a labdát. Ibrahimovics lecsapott és megszerezte hazájának a három pontot. Bár vesztettünk, nem döntetlenre utazott a válogatott, a magyar játékosok igazi sportemberekhez méltóan győzelemre hajtottak az utolsó pillanatokig. Emlékszem, lefújás után az akkor 30 éves Gera Zoli percekig rázta a fejét a gyepen.

Közel hét évvel később történt meg az, amit több generáció remélt: Európa-bajnokságon szerepelhet a magyar válogatott. Gera jócskán túl a harmadik ikszen sem adta fel a reményt és szilárdan hitt abban, hogy egyszer eljön a mi időnk és végre megmutathatjuk magunkat a kontinensviadalon. Ez olyan gátszakadást okozott a magyar labdarúgókban, amire nehéz szavakat találni. Mi másnak a számlájára írhatjuk, hogy nem a zseniális labdaérzékéről ismert Lang Ádám három portugált próbált meg egyszerre kicselezni. A magyar csapat jelenleg a vízen jár - korábbi önmagához képest mindenképp.

Csíkszentmihályi Mihály - aki ugyan az Egyesült Államokban él, de "természetesen" magyar származású - 1990-ben adta ki "Flow - Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája" című könyvét. Azóta Csíkszentmihályit a pozitív pszichológia atyjának tekintik. Bár a világhírű pszichológus hétköznapi embereknek szánta legjelentősebb művét, de amióta 1993-ban a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapat átgázolt az ellenfeleken az NFL-ben és a texasiak edzője bevallottan Csíkszentmihályi Mihály elveire építette a játékosok lélektani felkészülését, azóta világklasszis sportolók előszeretettel lapozgatják a „Flow-t". Az angol szó magyarul lebegést is jelent. Utóbbit a magyar csapat a csoportkörök során sokszor átélte.

Egy biztos: a vasárnapi lebegéshez ismét fel kell szántani a pályát, összepontosítani a végsőkig. Ez a magyar válogatott nem fog megijedni a saját árnyékától, rendben lesznek a srácok fejben a torna titkos esélyesének tartott belgákkal szemben. További jó utazást, hajrá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!