Helyi gazdaság

2016.06.26. 13:12

Adóznia kell a dolgozó diáknak

Szeged - A nyári munkát vállaló diákok a foglalkoztatás szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezetek kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra - figyelmeztet közleményében a NAV.

Munkatársunktól

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben a 15 évesek is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szak- vagy középiskolába járnak. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni. A megállapodás előtt célszerű a leendő munkáltatót ellenőrizni a NAV honlapján (www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok), ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos elhelyezkedni.


A diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, a személyi jövedelemadó mértéke 15%, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. Ha munkaviszonyban vagy megbízással dolgozik a tanuló, egyéni járulékot is kell fizetnie. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak jövőre szüksége lesz a NAV által készített személyijövedelemadó-bevalláshoz.


Munkaviszonynál ragaszkodni kell az írásban megkötött – legalább az alapbért és a munkakört tartalmazó – szerződéshez, az alkalmi és idénymunka esetében azonban ez nem kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában