Ország-világ

2016.06.23. 16:05

Több mint ezren haltak meg egy nigériai menekülttáborban

Több mint 1200-an haltak meg éhezés és betegségek miatt tavaly egy északkelet-nigériai segélytáborban, ahova a Boko Haram helyi terrorszervezet elől menekültek az emberek - közölte csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül (MSF).

A genfi székhelyű segélyszervezet beszámolt arról, hogy csapata a múlt hónapban járt a Borno szövetségi állambeli Bama városban található létesítményben. Az MSF először látogatott oda azóta, hogy tavaly márciusban felszabadították a 300 ezer lakosú települést a Boko Haram uralma alól. A tábor egy kórház területén helyezkedik el és 24 ezer embernek, köztük 15 ezer gyereknek nyújt menedéket.


A várossal együtt egy Belgiumhoz hasonló méretű területet tartott több mint fél éven át ellenőrzése alatt a nigériai terrorszervezet.


Az MSF szerint "katasztrofális humanitárius vészhelyzetről rántják le most a leplet". A szervezet közölte, hogy az orvosi vizsgálaton eddig átesett 800 gyereknek nagyjából ötöde súlyosan alultáplált, ráadásul előzőleg csaknem 500 gyerek meghalt.


"Azt mondták nekünk, hogy az ott lakó emberek, köztük gyerekek éhen haltak" - ismertette Ghada Hatim, az MSF nigériai misszióvezetője. Hozzátette: állítólag volt olyan is, hogy bizonyos napokon több mint 30-an haltak meg az éhség és a betegségek következtében.


Az MSF helyszínen lévő csoportja a tábor közelében 1233 sírt számolt össze, amelyet az elmúlt évben ástak. Ezek közül 480 gyerekek földi maradványait rejtette. 


Nigériában, valamint a szomszédos Csádban, Nigerben és Kamerunban több mint 15 ezren haltak meg a Boko Haram erőszakcselekményeiben. A terrorszervezet hét éve küzd egy önálló állam létrehozásáért a nyugat-afrikai ország északi, főleg muszlimok lakta részén.


A szomszédos országok támogatását élvező nigériai hadsereg a Boko Haram kezére került területek nagy részét már visszafoglalta, de az Iszlám Államnak hűséget fogadó szervezet rendszeresen elkövet öngyilkos merényleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában