Ország-világ

2016.06.23. 13:16

Huszonnégy év után újraindult a közvetlen Belgrád-New York repülőjárat

Majdnem negyed évszázad után újraindult csütörtökön a Belgrád-New York közvetlen légi járat, amely Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerint hozzájárul Szerbia és az Egyesült Államok gazdasági és diplomáciai kapcsolatainak javításához.

Az Air Serbia légitársaság Nikola Tesla nevet viselő Airbus 330-as gépének első útja negyven perces késéssel indult a járat  ünnepélyes átadását követően. A széles törzsű gép hetente ötször közlekedik majd a két város között, a nyugat-balkáni térségben ez az egyetlen közvetlen légi járat New Yorkba. A szerb főváros és az Egyesült Államok legnépesebb városa közötti útra eddig több mint 15 ezren vásároltak jegyet. 


Az első repülőjáratot Belgrád és az Egyesült Államok között 1963-ban indította New Yorkból a PanAm légitársaság. 1970-től a JAT előbb heti három, majd minden nap indított járatokat, az 1990-es évek háborús időszakában azonban ezek a járatok megszűntek.


Az Air Serbia nemzeti légitársaság 2013 októberében kezdte meg működését, miután a szerb kormány aláírta a stratégiai partnerségről szóló szerződést az Egyesült Arab Emírségek Etihad légi közlekedési vállalatával. Ezzel megszűnt a volt jugoszláv légitársaság, a JAT, illetve utóda, a JAT Airway, s megalakult az Air Serbia, amelyben az Etihadnak 49, a szerb államnak pedig 51 százalékos részesedése van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában