Ország-világ

2016.06.21. 13:28

Izraeli autókra támadtak palesztin fiatalok Jeruzsálem mellett

Palesztin fiatalok kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták az izraeli járműveket az egyik Jeruzsálembe vezető autópályán; a helyszínre siető biztonságiak feltehetően tévedésből egy vétlen palesztin fiatalt lőttek agyon - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja kedden.

Palesztinok éjszaka olajat öntöttek az útra, valamint az elhaladó izraeli autókat dobálták, hogy baleseteket okozzanak. A riasztás nyomán a helyszínre érkező katonák tüzet nyitottak a feltételezett merénylőkre és eközben lelőttek egy autóban ülő 15 éves palesztin fiatalt, akiről egy katonai szóvivő szerint feltehetően tévesen gondolták, hogy a támadások résztvevője volt. A katonák a kődobálók közül négyet megsebesített, palesztinok kórházi források szerint hármukat súlyosan, valamint elfogtak és kihallgatásra vittek két fiatalt. A hadsereg vizsgálatot rendelt el a történtekkel kapcsolatban.


A megrongálódott izraeli autók három huszonéves utasát, köztük két turistát, könnyebb sérülésekkel egy jeruzsálemi kórházba szállították. Ez az autópálya az 1967-es határokon belüli Modiin várost köti össze Jeruzsálemmel Ciszjordánián keresztül.


Egy korábbi merényletre adott válaszul éjszaka az izraeli biztonsági erők buldózerei Ciszjordánia északi részén, Hadzsa faluban lerombolták annak a palesztinnak a házát, aki három és fél hónappal ezelőtt Tel-Avivban a Jaffónál lévő tengerparti sétányon késeléses merényletet hajtott végre. Abban a támadásban életét vesztette egy huszonkilenc éves amerikai turista és tizenegy járókelő megsebesült.


Szintén a merénylethullámra adott izraeli válasz, hogy a hadsereg erői éjjel letartóztattak tizenkét körözött palesztint, akik közül hatot terrortevékenységgel és a zavargásokban való részvétellel gyanúsítanak - értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet. 


A tavaly szeptemberben kezdődött erőszakhullámban 28 izraeli és két amerikai, valamint legalább 203 palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal lezajlott összetűzések során halt meg.

Címkék#Izrael

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában